Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016



Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε επιτυχημένες μεταφορές shounen manga στην τηλεόραση, οι οποίες έχουν ως επίκεντρό τους κάποιο άθλημα. Το θέμα αυτό δεν είναι άγνωστο φυσικά και στον τομέα των shoujo, αν και όχι εξίσου διαδεδομένο.



Το Beniiro Hero, η μεγαλύτερη σε έκταση σειρά της Takanashi Mitsuba, κι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 στις σελίδες του περιοδικού Bessatsu Margaret. Έχοντας ως θέμα του μία γυναικεία ομάδα βόλεϋ, η ιστορία ολοκληρώθηκε μετά από 20 τόμους. Ο τίτλος μάλιστα κατάφερε να αποκτήσει αγγλική έκδοση από την Viz κάτω από την επωνυμία της Shoujo Beat και αυτό το διάστημα συνεχίζεται ακόμα η έκδοσή της.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Sumiyoshi Nobara, μία δεκαπεντάχρονη μαθήτρια που λατρεύει το βόλεϋ και είναι πολύ καλή σε αυτό. Παρά τις ικανότητες και τις μεγάλες της φιλοδοξίες, μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο της στέκεται η μητέρα της που επιμένει η κόρη της να συμμορφωθεί σύμφωνα με τα θέλω της οικογένειας και να αναλάβει το παραδοσιακό εστιατόριο που διατηρούν.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τη Nobara να εγκαταλείψει το σπίτι της και να καταφύγει στη θεία της η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα στο Λύκειο Benino όπου η Nobara γράφεται ως μαθήτρια. Ωστόσο η θεία της δεν είναι διατεθειμένη να συγκατοικήσει με την ανιψιά και να αναλάβει τα έξοδά της, έτσι την βάζει να εργάζεται κρυφά στον κοιτώνα των αγοριών της ομάδας βόλεϋ. Τα προβλήματά της όμως δεν τελειώνουν εκεί. Σύντομα η Nobara ανακαλύπτει ότι η ομάδα των γυναικών είναι διαλυμένη και πως θα πρέπει να κοπιάσει για να πείσει παλιά και νέα μέλη να αγωνιστούν ώστε να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μεγάλη επιμονή και υπομονή και η Nobara τελικά καταφέρνει να πείσει έναν μικρό αριθμό συμμαθητριών της να επιστρέψουν ή να έρθουν για πρώτη φορά στην ομάδα. Μία αυτοσχέδια ομάδα όμως φέρνει και πολλά προβλήματα αφού η κάθε κοπέλα έχει όχι μόνο διαφορετικές ικανότητες αλλά και διαφορετικά θέλω και φιλοδοξίες ενώ η έλλειψη κάποιου υπεύθυνου κάνει τις αδυναμίες τους όλο και πιο εμφανείς.





Το Crimson Hero ξεκινά την ιστορία του έχοντας ως βάση συνηθισμένα γεγονότα που τα συναντάμε υπερβολικά συχνά τόσο σε shoujo όσο και σε οποιαδήποτε σειρά με θέμα τον αθλητισμό. Ο κοιτώνας, η οικογένεια που εναντιώνεται, η διαλυμένη ομάδα. Σαν τίτλος είναι από τις σειρές εκείνες που πέφτουν μέσα στην κατηγορία των σειρών αυτών που δεν αντιπάθησα, εκτιμώντας κάποια καλά στοιχεία του, αλλά και δεν κατάφερα να αγαπήσω λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσίασε καθ' όλη τη διάρκειά του.

Στα θετικά στοιχεία της σειράς, η Nobara είναι μία αρκετά ανθρώπινη πρωταγωνίστρια με αρκετά μεγάλη θέληση αλλά και στιγμές αδυναμίας παρουσιάζοντας αρκετά ρεαλιστικές διακυμάνσεις στην ψυχολογία της. Οι σχέσεις που αναπτύσσει στην πορεία με τους συμμαθητές της έχουν όχι μόνο αρκετά καλό ρυθμό αλλά περνάνε και από εντάσεις που δικαιολογούνται από το νεαρό της ηλικίας τους. Οι δυναμικές τους επίσης αλλάζουν καθώς νέα μέλη αλλά και η προσθήκη προπονήτριας φέρνουν αλλαγές στην ομάδα αλλά και στις επιθυμίες των κοριτσιών όσον αφορά το πρωτάθλημα. 

Η mangaka καταβάλει επίσης φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει τη συνύπαρξη των δυο ομάδων του σχολείου και πώς η ομάδα των ανδρών δέχεται διαφορετική αντιμετώπιση από τη δική τους λόγω των περασμένων διακρίσεων τους. Χρόνος αφιερώνεται και στα προβλήματα της ομάδας των αγοριών όταν οι ισορροπίες αλλάζουν μετά της αποφοίτηση των τριτοετών αλλά και στο να παρουσιάσει τη λανθασμένη εικόνα και τα αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν η επιβολή μιας λανθασμένης εικόνας για ένα άτομο. Μέσα σε όλα αυτά δεν λείπει και το ρομαντικό στοιχείο, με τη σχέση της Nobara να αναπτύσσεται με αρκετά αργό ρυθμό και να γίνεται κομμάτι της μαθητικής της ζωής.

Η ιστορία έχει αρκετά καλά στοιχεία και αρκετούς και συμπαθητικούς χαρακτήρες μεν αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν δε. Η επιρροή, ή μήπως θα ήταν καλύτερα να λέγαμε τα δεσμά, που επιβάλλει το είδος των shoujo είναι σχεδόν καταστροφικά για κάτι που θα μπορούσε να πάρει μία εντελώς διαφορετική πορεία. Αρχίζοντας με μία κατεστραμμένη ομάδα που έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η προπόνηση και η συνεχής βελτίωση βρίσκεται μέσα αναμενόμενα θέματα που θα απασχολήσουν τη σειρά. Παρόλα αυτά η ιστορία παίρνει άλλη τροπή όταν οι ερωτικές υποθέσεις της πρωταγωνίστριας και τα ερωτικά τρίγωνα αρχίζουν να παραμερίζουν την ανάπτυξη των ικανοτήτων της ομάδας, που περιορίζεται σε μικρό αριθμό σελίδων συγκριτικά με αυτών που αφιερώνονται σε δραματικές εξελίξεις από κακές φήμες εντός του σχολικού περιβάλλοντος και μικροπαρεξηγήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών.


Ως αποτέλεσμα, οι ικανότητες που παρουσιάζουν ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο φαίνονται υπερβολικές επειδή προσπερνούνται κυρίως ως ψιλά γράμματα μετά από ένα σημείο της ιστορίας και τα συναισθήματα από τις νίκες ή τις ήττες της ομάδας φαντάζουν φθηνά και σχεδόν ψεύτικα. Παρά τις προσπάθειες να παρουσιάσει ένα μικρό μέρος των αντίπαλων ομάδων, τελικά η ιστορία εστιάζει μόνο στην βασική αντίπαλο της πρωταγωνίστριας χωρίς όμως να προκαλέσει τα ανάλογα συναισθήματα κατά την τελική τους εμφάνιση.

Σε όλα αυτά συμβάλλει και το σχέδιο της mangaka το οποίο παρουσιάζει ξεκάθαρα προβλήματα ανατομίας. Λόγω αυτού, οι αγώνες πολλές φορές είναι δυσνόητοι ενώ δεν υπάρχει καμία αίσθηση εντυπωσιασμού. Μία κύρια λεπτομέρεια στην επιλογή της mangaka στον σχεδιασμό των πιο δυνατών της χαρακτήρων είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παρουσιάζουν πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο οι ομοιότητες στο σχέδιο μεταξύ μερικών χαρακτήρων επιφέρουν σύγχυση και ταυτόχρονα η συνεχής επιμονή της mangaka να τονίζει τη σωματική ομοιότητα τους και τις ικανότητές τους με αυτή των ανδρών καταλήγει μετά από τη συνεχή επανάληψη σχεδόν υποτιμητική.

Η σειρά τελικά κλείνει κάπως άδοξα μετά από ξαφνικό, ανούσιο και προβλέψιμο δράμα κατά τους τελευταίους αγώνες των ομάδων πριν το αίσιο τέλος. Τα τελικά κεφάλαια δεν παραλείπουν να μας ενημερώσουν ότι μια πρωταγωνίστρια που επιδεικνύει αρκετό δυναμισμό και δέχεται αρκετή ανάπτυξη κατά της διάρκεια της ιστορίας αποδέχεται τη μοίρα της και τη συμφωνία που έκλεισε στα 15 της χρόνια με τη μητέρα της, παρότι έχει αποδείξει και με το παραπάνω τις ικανότητές της. Η ιστορία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, μεταφέροντάς μας λίγα χρόνια αργότερα, και μας αποχαιρετά με την εικόνα της κοπέλας που μένει πίσω ενώ ο σύντροφος διεκδικεί το όνειρό του την ώρα που εκείνη περιμένει πίσω με ελαφρύ παράπονο και ζήλιες παρότι φαίνεται επιτυχημένη σε αυτό που τελικά κάνει. That's life or that's shoujo?

Παρά τις καλές στιγμές της ιστορίας μέσα στα προβλήματά της, η σειρά δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα manga με αυτή τη θεματολογία και δεν προτείνεται σε όσους έχουν συνηθίσει αντίστοιχες σειρές shounen. Παρόλα αυτά λειτουργεί καλύτερα στο δραματικό και στο ρομαντικό κομμάτι και ίσως ικανοποιήσει όσους προτιμούν σειρές αυτού του είδους. 

Enjoyment: 7
Worth Reading: 6

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου