Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015



One Punch Man, το anime που ξελόγιασε τους φίλους των άνιμε σε ολόκληρο τον κόσμο...






Καμιά φορά μιλώντας για μεταφορές άνιμε θα ήθελα να τα ξεχωρίσω σε αυτά που τα κοκομεταχειρίστηκαν, σε αυτά που επάνω τους επενδύθηκε επάνω τους πολύ χρήμα (αχρείαστα ή όχι) και τέλος σε αυτά που ακόμα και η δημιουργική ομάδα πίσω από αυτά φαίνεται να τα αγαπά και να πιστεύει στις δυνατότητές τους. Ο λόγος λοιπόν για το One Punch Man έναν τίτλο που ξεχώρισε την τελευταία σεζόν προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών και την απογοήτευση άλλων και μπορεί να συγκαταλεχθεί επάξια την τελευταία κατηγορία.


Ο ίδιος ο τίτλος αποτελεί το success story του δημιουργού του ο οποίος ανελίχθηκε ακριβώς όπως ο πρωταγωνιστής του -μονομιάς- ως δημιουργός ενός από των πιο διάσημων πλέον manga αυτής της περιόδου. Ο νεαρός λοιπόν δημιουργός του,γνωστός ως ONE, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες στο σχέδιο αλλά όπως αποδείχτηκε εξαιρετική ικανότητα να δώσει στο κοινό αυτό που θέλει, δημοσίευσε για τη διασκέδαση του την ιστορία του Saitama στο διαδίκτυο για πρώτη φορά το 2009. Η ιστορία τελικά έγινε ανέλπιστα γνωστή αποκτώντας πολλές χιλιάδες hits και δεν άργησε να πιάσει το μάτι του Yusuke Murata (Eyeshield 21, Donten Prism Solar Car) και της Shueisha κι έτσι το remake της σειράς δεν άργησε να έρθει και να γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία αποκτώντας μάλιστα λίγο καιρό αργότερα και επίσημη αγγλική ηλεκτρονική έκδοση από τη Viz αφού η επιτυχία του δεν άργησε να μαθευτεί έξω από τα σύνορα της χώρας του.





Η χιουμοριστική αυτή ιστορία δράσης περιστρέφεται γύρω από τον Saitama, έναν νεαρό άνδρα χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα ούτε ξεχωριστή εμφάνιση. Ανικανοποίητος από την ζωή του και το μέλλον που φαινόταν να διαγράφεται για εκείνον μία μέρα συναντά ένα τέρας που τρομοκρατεί την πόλη του και χωρίς να τον αφορά άμεσα αποφασίζει να σώσει ένα άγνωστο παιδί που το είχε βάλει ως στόχο το τέρας. Ο Saitama καταλήγει να σώσει το παιδί εκπλήσσοντας ακόμη και τον εαυτό του και εκείνη τη μέρα παίρνει την απόφαση να γίνει ήρωας όπως ονειρευόταν μικρός για τη διασκέδασή του και μόνο.


Όπως κάθε ήρωας λοιπόν, έτσι και ο πρωταγωνιστής μας καταφεύγει σε σκληρή προπόνηση για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο του. Η προπόνησή του καταλήγει επιτυχής και ο υπερήρωας μας ξεκινά την αναζήτηση του για δυνατούς αντιπάλους. Μόνο του πρόβλημα όμως τελικά αποδεικνύεται η εκπαίδευση του αυτή που δεν ήταν απλά επιτυχής αλλά υπερβολικά επιτυχής και με τη δύναμη που απέκτησε καταλήγει προς μεγάλη του απογοήτευση να νικά τις μάχες του με μία μόνο γροθιά, εξού και ο τίτλος.


Εξωγήινα τέρατα, cyborgs, τρελοί επιστήμονες, ηπερήρωες που κατακλύζουν την πόλη κι ένας παντοδύναμος πρωταγωνιστής που ούτε και ο ίδιος δε γνωρίζει τα όρια της δύναμής του. Το One Punch Man από τις πρώτες κιόλας σκηνές της ιστορίας του ξεκαθαρίζει τις διαθέσεις του εμφανίζοντας τέρατα που φαίνονται γνωστά, υπερβολικά γνωστά στον θεατή και σατιρίζει έντονα -είτε μέσω των χαρακτήρων του, είτε μέσω μικρών λεπτομερειών σειρές που ο καθένας μπορεί να βρει διάσπαρτες  και να αναγνωρίσει μέσα στα επεισόδια του- δημοφιλείς σειρές, ειδικότερα από την κατηγορία των shounen αλλά και πολλά συνηθισμένα tropes που συναντάμε σε ιστορίες υπερηρωών.





Κι εκεί ουσιαστικά βασίζεται η επιτυχία του One Punch Man. Ποιος δε μεγάλωσε έστω και με μία ιστορία ενός εξαιρετικά δυνατού υπερήρωα; Ομολογήστε ότι όλοι σκεφτήκατε αμέσως τον Superman. Ποιος δεν ακολούθησε τις περιπέτειές κάποιου ήρωα απέναντι σε διεφθαρμένους αντιπάλους; Και τελικά ποιος δε βαρέθηκε τον άψογο πρωταγωνιστή που αποτελούσε πηγή και έμπνευση όλων; Γνωρίστε τον Saitama, έναν ήρωα που... απλά βαριέται. Βαριέται τη ζωή του, βαριέται την έλλειψη ονείρων, βαριέται ακόμα και τις μάχες του αφού καταλήγει να έχει στα χέρια του τέτοια δύναμη που ούτε και αυτό τελικά δεν μπορεί να ευχαριστηθεί. Από το σχεδιασμό του, ως τις φιλοδοξίες του ο Saitama καταφέρνει να μείνει όσο πιο κοντά στην εικόνα ενός μετριοπαθούς ατόμου μπορεί και μακριά από ιδεαλισμούς αναδεικνύει την πιο ανθρώπινη πλευρά του, αυτή που θα νoιαστεί για το νοίκι του, για τη φήμη του, για τα κέρδη που θα έχει και απλώς συνεχίζει να αναζητά κάποιον να φανεί αντάξιος της δύναμής του. Η προσωπικότητα αυτή του Saitama συνδυάζεται απόλυτα με τον κόσμο στον οποίο έχει τοποθετηθεί, όπου οι ήρωες τελικά καταλήγουν να ενσωματώνονται μέσα στο σύστημα και να εξαρτώνται από αυτό.


Είναι γεγονός και δε θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί ότι το One Punch Man δεν έχει ουσιαστική ιστορία, είναι ένας συνδυασμός παρωδίας και εκπληκτικών μαχών και σίγουρα μία εξαιρετικά διασκεδαστική σειρά, που θα απογοητεύσει όμως όσους αναζητούσαν μια ιστορία πιο σημαντικά και πολύπλοκα γεγονότα. Παρόλα αυτά η σειρά δεν παραλείπει πέρα από τη ξεκάθαρη χιουμοριστική της διάθεση να αγγίξει εκτός από tropes πολλών σειρών και πολλά στοιχεία της ιαπωνικής κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα του εργασιακού περιβάλλοντος, ένα σύστημα που είναι κομμάτι της ιαπωνικής ζωής και συχνά κατακρίνεται μέσα σε έργα της χώρας του. Εδώ ο "Όμιλος των Υπερηρώών" καθορίζει τη μοίρα και τον βαθμό του καθενός. Ήρωες που πραγματικά νοιάζονται εξαλείφονται στα μικρότερα στρώματα της ιεραρχίας, πιο αγνές έννοιες δίνουν τη θέση τους στη φήμη και στο κέρδος και στην κορυφή βρίσκονται όσοι διαθέτουν περισσότερη δύναμη ανεξάρτητα από τους λόγου που έχουν να βρίσκονται εκεί. Ζήλια, προσωπικά συμφέροντα, ματαιοδοξία, σχολαστικοί υπερήρωες με διαφορετικά κίνητρα καταλήγουν στην κορυφή και το ομαδικό πνεύμα σπανίζει όταν στη μέση μπαίνουν διαφωνίες και ένα σύστημα που ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε άτομα που θα έπρεπε να συνεργάζονται για έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωταγωνιστής αρχικά ουσιαστικά στρέφεται στην απόφασή του ως ένα μέσο να δραπετεύσει από την αναζητηση εργασίας και τη βαρετή ζωή του μόνο για να καταλήξει να γίνει πάλι μέρος ενός παρόμοιου συστήματος.





Τι είναι τελικά αυτό που σε κάνει πραγματικό ήρωα και τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Ανάμεσα στους πάμπολλους χαρακτήρες της σειράς, καλούς και κακούς, το μικρό φαινόμενο ονόματι "License-less Rider" που απέκτησε ένα παράδοξα μεγάλο κοινό, εφάμιλλο με αυτό των πιο δημοφιλών χαρακτήρων της σειράς, είναι η απάντηση τόσο του συγγραφέα όσο και των φίλων της σειράς. Ένας χαρακτήρας, σχεδόν στον πάτο της ιεραρχίας χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες καταλήγει να κερδίσει το κοινό με το πάθος, την ειλικρίνειά του και την επιμονή του να μην στρέψει το βλέμμα του αλλού ακόμη και στην παραμικρή αδικία. Στοιχεία αγνά που οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν αλλά έχασαν με τα χρόνια και μπορούν να αναγνωρίσουν ακόμη και οι πιο κυνικοί θεατές. Δε χρειάζεται τελικά να έχεις υπερβολική δύναμη στα χέρια σου για να είσαι χρήσιμος ή για να υπερασπιστείς αυτά που πιστεύεις, αρκεί να έχεις τη πίστη και τη θέληση γι' αυτό και να προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου ακόμη κι αν όλος ο κόσμος δεν πιστεύει ότι μπορείς να ανταποκριθείς στις περιστάσεις. 


Πού βασίστηκε όμως η επιτυχία της σειράς; Με την αδιάκοπη στροφή προς τις ιστορίες των υπερηρωών στο δυτικό κοινό και τον εξίσου μεγάλο ενθουσιασμό γι' αυτές στην ανατολή, το One Punch Man δε θα μπορούσε να βρει πιο προσοδοφόρο έδαφος και πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση και στην τηλεόραση. Η ευχή των ήδη πολλών θαυμαστών του απέκτησε σάρκα και οστά ή καλύτερα κίνηση και φωνές από ένα από τα πιο αγαπημένα studio των φίλων των anime, το studio Madhouse.






Όσοι διάβαζαν το manga πολύ πριν τελικά μεταφερθεί σε άνιμε θα γνώριζαν πολύ καλά ότι η μεταφορά του από το συγκεκριμένο studio ήταν διακαής πόθος όλων για πολύ καιρό και το όνομα της εταιρίας συνόδευε τις ευχές όλων για μία καλή μεταφορά όπως αποδείχθηκε όχι άδικα. Πώς γίνεται λοιπόν να μεταφέρεις το σχέδιο ενός από των πιο ταλαντούχων εικονογράφων στη σημερινή σκηνή των manga; Φυσικά με εξίσου μεγάλο ταλέντο και μεράκι για μία σειρά που έχει τα φόντα να κάνει επιτυχία εντός κι εκτός συνόρων και να επιστρέψει τους κόπους και την αφοσίωσή σου σε αυτή.

Κάπως έτσι η Madhouse προσέφερε ένα από τα πιο άρτια δείγματα animation των τελευταίων χρόνων, με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και εξαιρετικά δημιουργική χρήση κάμερας με τις λήψεις να ακολουθούν τις κινήσεις των χαρακτήρων από εντυπωσιακές γωνίες και η αίσθηση της κίνησης να γίνεται καλύτερη από ποτέ με απίστευτα χορογραφημένες μάχες προσφέροντας εξαιρετικές σκηνές δράσης. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την αποθέωση του animation και να βυθιστούμε στην υπερβολή, όμως το One Punch Man είναι χωρίς αμφιβολία και χωρίς να χρειάζεται πολλές υπερβολές ένα εξαιρετικό δείγμα των δυνατοτήτων του studio και της δουλειάς ταλαντούχων ανθρώπων πίσω από ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα.

Μιλώντας για ταλαντούχους ανθρώπους, η Madhouse συγκέντρωσε μία εξαιρετική ομάδα πίσω από τον τίτλο. Ο σκηνοθέτης της σειράς, Shingo Natsume, μπορεί κάλλιστα να πανηγυρίζει με το αποτέλεσμα βάζοντας την υπογραφή του ως σκηνοθέτης για τρίτη μόλις φορά μέσα στην πορεία του όμως έχει αφήσει τα σημάδια του ως Key Animator και Animation Director σε πολλές αγαπημένες σειρές όπως Welcome to N.H.K., Honey and Clover, Nodame Cantabile παρότι είναι πιο γνωστός μέσω της δουλειάς του στο Space Dandy. Ο Tomohiro Suzuki από την άλλη χωρίς να διαθέτει τεράστιο βιογραφικό μέσα στον χώρο των anime ανέλαβε τα κείμενα της σειράς έχει έφεση σε σειρές με θέμα τους υπερήρωες αφού παλαιότερα είχε δουλέψει στο ξαφνικό hit που γνώρισε απρόσμενη επιτυχία λίγα χρόνια νωρίτερα, το "Tiger and Bunny". Την ομάδα φυσικά απαρτίζει ένας πολύ μεγάλος κατάλογος animator που δυστυχώς θα χρειαζόταν ένα τεράστιο κείμενο για να αναφερθούν, όμως αξίζει να ρίξει κανείς έστω και μια φευγαλέα ματιά στους τίτλους πάνω στους οποίους έχουν δουλέψει με την πρώτη ευκαιρία.





Από τη σκηνοθεσία στην εξαιρετική μουσική επένδυση που τόνιζαν πετυχημένα την ένταση της δράσης, αλλά και τα όμορφα τραγούδια της έναρξης και της λήψης των επεισοδίων και από τη μουσική στις ερμηνείες των ηθοποιών και τα ηχηρά ονόματα που πέρασαν από τη σειρά έστω και για λίγο όπως Sawashiro Miyuki, Nakamura Yuuichi, Morikawa Toshiyuki κ.α. η συνολική προσπάθεια μεταφέρει την καλή διάθεση όλων των συντελστών στην οθόνη και στη συνέχεια στον θεατή δικαιολογώντας ως ένα βαθμό το παραλήρημα παλιών και νέων θαυμαστών της σειράς.


Αξίζει τελικά να δει κανείς το One Punch Man; Ναι, αν θέλει να χορτάσει από δράση, να θαυμάσει λεπτομερή στιγμιότυπα και να κουνήσει επιδοκιμαστικά το κεφάλι αναγνωρίζοντας τις διάχυτες παρωδίες που κρύβονται πίσω από τους χαρακτήρες και τις σκηνές του. Όχι αν ψάχνει μια ιστορία με απρόβλεπτη πλοκή και χαρακτήρες και αν θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι σε μερικές όχι και τόσο φιλικές απεικονίσεις χαρακτήρων που απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένες μειονότητες. 


Είτε το απολαύσει όμως είτε όχι η σειρά παραμένει το hit της χρονιάς με τις πωλήσεις του manga συνεχώς να ανεβαίνουν στη Δύση μετά την επιτυχία του anime και τον τίτλο να σκαρφαλώνει στις υπηρεσίες όπου προβάλλεται στην Αμερική εκτοπίζοντας άλλους γνωστούς τίτλους. Το One Punch Man προβλήθηκε και είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας από το Daisuki.net σε 7 διαφορετικές γλώσσες και σε υψηλή ανάλυση δωρεάν για όλους τους χρήστες.



Enjoyment: 8
Worth Watching: 8

2 σχόλια:

  1. άλλο ένα Anime που μας άφησε με πολλές απορίες λογικά θα βγάλουν και season 2.θέλω να δω πως απέκτησε όλη αυτήν την δύναμη..100 push-ups, 100 sit-ups, 100 squats and 10 kilometers of running every day.. αυτό δεν στέκει χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απέκτησε τεράστια δημοτικότητα και στο δυτικό κοινό και πάει πολύ καλά σε πωλήσεις ακόμα και στην αγγλική έκδοση γι' αυτό πιστεύω κι εγώ ότι θα βγάλουν. Τώρα πότε θα γίνει αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά ελπίζω να δούμε και πάλι και το εκπληκτικό animation της πρώτης σεζόν.

      Διαγραφή