Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015




Η πρώτη μας λίστα, στα χνάρια του "The List" του ANN. Ξεκινάμε με sports anime που πλέον επισκιάζονται από νεότερες παραγωγές ή μεγάλους κλασικούς τίτλους όπως το Slam Dunk και το Hajime no Ippo. Σας τελείωσαν οι πιο γνωστοί τίτλοι sports και δεν ξέρετε τι να δείτε; Για ρίξτε μια ματιά και σε αυτούς.



7. Yawara

YawaraΠριν από το 20th Century Boys και το Monster που εκτίναξαν τη φήμη του Urasawa στο εξωτερικό στην πατρίδα του είχε κάνει ήδη επιτυχία με το Yawara μία σειράμε ηρωίδα μία νέα Judoka που ήθελε να αποφύγει το Judo όσο κανένας άλλος αλλά κατέληξε να αγωνίζεται σε αυτό όπως και να έχει και την πορεία της ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το anime προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση τον Οκτώβριο του 1989 και ολοκληρώθηκε σε 124 επεισόδια συν μία ταινία.



6. Aoki Densetsu Shoot!

aoki densetsu shootΠαραγωγής του 1993, της ίδια χρονιάς δηλαδή με το Slam Dunk αλλά δυστυχώς δεν καθιερώθηκε ποτέ ως κλασική. Έγινε γνωστή στην Ευρώπη ως «Blue Legend Shoot!» ενώ έφτασε και στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Γκόολ». Γραμμένη από τον Ootsuka Tsukasha που ειδικεύεται σε manga με αντικείμενο τα αθλήματα, η σειρά αφηγείται την ιστορία του Toshihiko Tanaka και τον δύο φίλων του που γράφτηκαν το λύκειο Kakegawa ακολουθώντας έναν κάπως μεγαλύτερο και ταλαντούχο παίκτη. Η σειρά ανήκει στις σειρές με ελαφρώς πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο άθλημα και περιέχει νεανικές ανησυχίες και αρκετά ενδιαφέροντες αγώνες.


5.  Ace wo Nerae


ace wo nerae Σκηνοθετημένη από τον αείμνηστο Dezaki η σειρά είναι κλασικός και προσφιλής τίτλος στην Ιαπωνία. Έχει συνολικά 3 σεζόν και μία ταινία αλλά και μία live action σειρά. Με αγγλικούς υπότιτλους δυστυχώς υπάρχει μόνο η πρώτη σεζόν και η ταινία της σειράς αλλά αξίζει να της δώσετε μία ευκαιρία εγκυκλοπαιδικά έστω επειδή ανήκει στα πρώτα βήματα του Dezaki αλλά και γιατί είναι επίσης από τις λίγες σοβαρές προσπάθειες για μεταφορά σε sports anime με γυναίκα πρωταγωνίστρια. Όπως όλες οι σειρές της εποχής της περιέχει δραματικές αντιπαλότητες και εξεζητημένα χτενίσματα. Η ιστορία αφηγείται την πορεία της Hiromi ως αθλήτρια του τένις και τους δεσμούς που αποκτά με τους ανθρώπους γύρω της.

4. Hikari no Densetsu

hikari no densetsu
Σειρά του ’86 που ο υποτιτλισμός της ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα παρότι ήταν αρκετά δημοφιλής σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η σειρά έχει θέμα τη ρυθμική γυμναστική και ακολουθεί τη πρωταγωνίστριά της, τη Hikari, στην προσπάθειά της να αγγίξει το όνειρό της, να ακολουθήσει δηλαδή τα βήματα της αγαπημένης της αθλήτριας της Diliana Gueorguiva. Η ιστορία όμως δεν επικεντρώνεται μόνο εκεί αφού αφιερώνει χρόνο και στα όνειρα των υπόλοιπων παιδιών της παρέας της και τις νεανικές τους ανησυχίες και έρωτες και είναι γεμάτη από ατμόσφαιρα των 80s. Δυστυχώς η σειρά δεν έχει οριστικό τέλος και δεν μαθαίνουμε ποτέ την υπόλοιπη πορεία της Hikari στο anime.

3. GanbaristShun

ganbarist shunΣχεδόν άγνωστη σειρά του studio Sunrise, παραγωγής ’96 και κάπως άδικα καθώς ο κακός υποτιτλισμός της αποτρέπει αρκετά τη διάδοσή της. Αν βλέπετε ωστόσο αρκετό καιρό anime και πιάνετε τα βασικά δε θα σας δυσκολέψει αυτό στη θέασή της. Άλλο ένα anime που ασχολείται με τη γυμναστική ως ολυμπιακό άθλημα. Το manga ήταν αρκετά δημοφιλές στην Ιαπωνία και μάλιστα βραβεύτηκε το 1998 με το "Shogakukan Manga Award" αλλά το anime διακόπηκε στα 30 μόλις επεισόδια. Εδώ ο πρωταγωνιστής μας είναι αγόρι και άπειρος με το άθλημα. Η σειρά έχει αρκετή δόση κωμωδίας και ένα αρκετά συμπαθητικό cast.


2. Overdrive

overdrive animeΠαραγωγής 2007, το Overdrive είναι από τις σειρές που αδικήθηκαν από περιόδους που τα sports anime δεν ήταν τόσο δημοφιλή όσο σήμερα. Στην ιστορία πρωταγωνιστή ο  Shinozaki Mikoto, μαθητής λυκείου που δυστυχώς δεν γνωρίζει να κάνει ποδήλατο. Αυτό όμως θα αλλάξει όταν θα ερωτευτεί μία συμμαθήτριά του που θα του προτείνει να μπει στην ομάδα ποδηλασίας του σχολείο του και τελικά ερωτεύεται με την ποδηλασία. Σειρά που είναι αρκετή γνωστή σας τίτλος αλλά όχι τόσο διαδεδομένη το Overdrive παρά τις ασυνέπειες του πρώτου μισού έχει αρκετές στιγμές που οι χαρακτήρες τις λάμπουν μέσω του ανταγωνισμού αλλά και έναν αρκετά συναρπαστικό αγώνα.


1. Nasu

nasu madhouseΣτην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Nasu, μία πραγματικά αφανής δουλειά του studio Madhouse και πιθανότατα η πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε sports anime που μπορείτε να βρείτε. Αποτελείται από μία ταινία και ένα OVA σε σκηνοθεσία του Kousaka Kitarou, Key Animator του Studio Ghibli και συντελεστή σε όσες σειρές του Urasawa μεταφέρθηκαν σε anime και αυτό διακρίνεται έντονα στο σχέδιο και το animation της σειράς. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Pepe, ένας Ισπανός ποδηλάτης. Και οι δύο ιστορίες αφηγούνται τις προσπάθειές του να κατακτήσει δύο σημαντικούς αγώνες στην καριέρα του, μία στην Ισπανία και μία στην Ιαπωνία. Προτείνεται σε όλους τους φίλους αυτής της κατηγορίας ανεξαιρέτως. 
Categories: , ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου