Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015



Το όνομα του block της Noitamina αποτελούσε και αποτελεί ακόμα, παρά κάποιες ατυχείς επιλογές, εγγύηση για την ποιότητα των σειρών. Με σειρές όπως το Honey and Clover, το Tatami Galaxy, το House of Five Lives και πολλές άλλες άξιες αναφοράς ας δούμε μερικές που έχουν ξεχαστεί με τα χρόνια...






Το Paradise Kiss ήταν η δεύτερη μόλις σειρά της Noitamina. Παρότι δεν απέκτησε την ίδια φήμη με την πετυχημένη σειρά της Yazawa Ai Nana” ο τίτλος συγκαταλέγεται συχνά σε προτάσεις κλασσικών ρομάντζων και είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα josei manga που βρήκαν τον δρόμο τους στην τηλεόραση. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2005 ενώ κατάφερε να φτάσει και στη χώρα μας 5 χρόνια αργότερα και να προβληθεί μέσα από τη συχνότητα του Cine+. Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Kobayashi Osamu ο οποίος αν και δεν έχει καθίσει πολλές φορές στην καρέκλα του σκηνοθέτη έχει προσφέρει ορισμένα εξαιρετικά δείγματα όπως το Beck και το Natsu no Sora. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Yukari, μία μαθήτρια λυκείου που ζει μία συνηθισμένη ζωή όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Καθώς αρχίζει να αμφισβητεί τον τρόπο ζωής της συναντά μία ομάδα νεαρών που σπουδάζουν σχέδιο μόδας κάτω από τη φίρμα “Paradise Kiss”. Η ομάδα τους έχει ανάγκη από ένα μοντέλο και η Yukari παρά τους πρώτους της δισταγμούw γίνεται το τέλειο μοντέλο γι’ αυτούς. Πριν το συνειδητοποιήσει, η κοπέλα μαγεύεται από τον κόσμο τους, τα ιδανικά και το πάθος και των νεαρών και βυθίζεται στον κόσμο του βρίσκοντας και η ίδια κίνητρα και όνειρα για το μέλλον. Όσο πιο πολύ βυθίζεται όμως στον κόσμο τους τόσο περισσότερο ερωτεύεται τον αρχηγό της ομάδας.




Πριν την επιτυχία του Gin no Saji το Noitamina είχε φιλοξενήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα μία άλλη σειρά με υπόθεση την καλλιέργεια με επίκεντρο τη φοιτητική ζωή. Πρωταγωνιστής σειράς είναι ο Sawaki Tadayasu ο οποίος έχει μία δύναμη διαφορετική από τις άλλες, είναι σε θέση να βλέπει και να ακούει τα βακτήρια και άλλους μικρούς οργανισμούς και μορφή χαριτωμένων chibi. Φυσικά παρότι σε κάποιους μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό γίνεται μαρτύριο για τον νεαρό Tadayasu, ειδικά όταν μπαίνει στο πρώτο έτος της σχολής του. Λίγα χρόνια μετά τη προβολή του προβλήθηκε και η δεύτερη σεζόν της σειράς με διαφορετικούς όμως συντελεστές και σχέδιο που ήταν πιο κοντά σε αυτό του δημιουργού Ishikawa Masayuki. Το manga, το οποίο τελείωσε μόλις το 2014 στην Ιαπωνία, ήταν αρκετά δημοφιλές στη χώρα του, αποσπώντας διάφορα βραβεία.





Παραγωγής 2009, η σειρά αποτελεί το κύκνειο άσμα του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Osamu Dezaki. Το anime μεταφέρει στην οθόνη τις ερωτικές περιπέτειες του Hikaru Genji, του ηδονιστικού πρίγκιπα της περιόδου Χεϊάν από την αρχή ως την πτώση του παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της αριστοκρατικής κοινωνίας της εποχής. Η σειρά προβλήθηκε στα πλαίσια της επετείου των 1000 χρόνων από τη δημοσίευση του The Tales of Genji της Lady Murasaki το οποίο θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα του κόσμου με τη σειρά να αποτελεί η δεύτερη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος σε anime.






Το Antique Bakery αποτελεί δυστυχώς τη μόνη μεταφορά έργου της Yoshinaga Fumi σε anime παρότι η πολυβραβευμένη και ιδιαίτερα αναγνωρισμένη στο εξωτερικό mangaka διαθέτει πολλούς και αξιόλογους τίτλους στον κατάλογό της. Η μεταφορά του manga πραγματοποιήθηκε το 2008 με μία φθηνή παραγωγή που αναμειγνύει 2D χαρακτήρες με ρεαλιστικό παρασκήνιο με σκηνοθέτη τον Okumura Yoshiaki. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους τέσσερις υπαλλήλους του αρτοζαχαροπλαστείου “Antique Bakery”: τον ιδιοκτήτη Tachibana, τον Chikage που στάλθηκε να επιβλέπει το αφεντικό του, τον Ono, έναν σαγηνευτικού ομοφυλόφιλο ζαχαροπλάστη και Kana, έναν πρώην μποξέρ που μαθητεύει κάτω από τον διάσημο ζαχαροπλάστη. Η βραβευμένη σειρά επικεντρώνεται στις σχέσεις και τις ζωές των πρωταγωνιστών μέσα και έξω από το εργασιακό τους περιβάλλον. Εκτός από anime έχει μεταφερθεί και σε κορεάτικη live action σειρά.




To Jyo-Oh-Sei αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών που ζουν στο μακρινό αστρικό σύστημα Βάλκαν. Ο Thor και ο δίδυμος αδερφός του ο Rai επιστρέφουν μία ημέρα σπίτι του ανίδεοι για το θέαμα που θα αντικρίσουν. Πριν ακόμη συνειδητοποιήσουν την αποτρόπαιη δολοφονία των γονιών τους, τους απαγάγουν και τους μεταφέρουν στον πλανήτη Χίμαιρα, ο οποίος καλύπτεται από μία τεράστια ζούγκλα και ανθρωποφάγα φυτά όπου η συνθήκες επιβίωσης οδηγούν τους ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές. Εκεί τα δύο αδέρφια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες και να προσαρμοστούν στην ζωή εκεί. Το anime προβλήθηκε το 2006, 3 χρόνια αργότερα μετά το τέλος του manga σε σκηνοθεσία του Nishikiori Hiroshi γνωστότερου μέσω από τη δουλειά του στο Azumanga Daioh και το To Aru Manjutsu no Index.





Η Moyocco Anno δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον άνδρα της Hideaki Anno καθώς είναι πολυγραφότατη και αρκετά αγαπημένη τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, ειδικά  στον τομέα του γυναικείου manga. Το Hataraki Man είναι δυστυχώς μία από τις ελάχιστες μεταφορές της δουλειάς της σε anime. Η σειρά αυτή των 11 επεισοδίων είναι κι αυτό μία από τις πρώτες δουλειές που προβλήθηκαν στο block. Το anime προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2006. Υπεύθυνο για την μεταφορά ήταν το studio Gallop το οποίο είναι κυρίως γνωστό στους φίλους των anime μέσα από την παραγωγή των σειρών Yugioh. Η ιστορία ακολουθεί την Hiroko Matsukata η οποία εργάζεται σε περιοδικό. Η δυναμική πρωταγωνίστρια βάζει πάνω από όλα τη δουλειά της με ιδιαίτερο πάθος και ειλικρινή στάση προς το αντικείμενο της. Η επιτυχία της ωστόσο στη δουλειά δε συνοδεύεται από την ίδια επιτυχία στην προσωπική της ζωή και Hiroko βασανίζεται να βρει τις ισορροπίες.




Μία από τις πιο υποτιμημένες σειρές που έχουν προβληθεί στο block παρά την επιτυχία της στην Ιαπωνία και τη δημοσίευση της μεταφοράς του σε manga στα αγγλικά είναι το Library War. Παραγωγής 2008, η σειρά ακολουθεί την ιστορία της Kasahara Iku, της πρώτης γυναίκας που έγινε μέλος στην Ομάδα Άμυνας των Βιβλιοθηκών, η οποία λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον μετά από την εφαρμογή νόμου που επιβάλλει λογοκρισία σε όλα τα βιβλία και τα μέσα ενημέρωσης. Για να προστατέψουν τους εαυτούς τους απέναντι στην εφαρμογή του και την εξάλειψη των πρωτότυπων βιβλίων, όλες οι κύριες βιβλιοθήκες της χώρας εξοπλίζονται με στρατιωτικές μονάδες αγανακτισμένων, σκεπτόμενων πολιτών που είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα βιβλία και την ελευθερία του λόγου. Τα γεγονότα ακολουθούν την εκπαίδευση της Iku και τις επιχειρήσεις προστασίας διάφορων ξεχωριστών βιβλίων που απαγορεύονται στους πολίτες με εντολή της κυβέρνησης. Με μία ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα υπόθεση, η όμορφη αυτή παραγωγή με την υπογραφή της Production I.G., είναι μία μείξη κωμωδίας, έρωτα και δράσης. Μετά τη λήξη της σειράς ακολούθησε μία ταινία το 2012 ενώ μεταφέρθηκε και σε 2 live action ταινίες.

___________________________________________________________________

Εσείς ποια θεωρείτε την πιο αδικημένη σειρά του block;


Categories: , ,

4 σχόλια:

  1. Ναι η αλήθεια είναι ότι μπροστά σε κάποιες πολύ εντυπωσιακές δουλειές κάποιες ενδεχομένως να αδικηθούν. Καλά κάνατε και τις αναφέρετε αν και προσωπικά πιστεύω ότι το Planet of the Beast King θα ήταν καλό να μείνει ξεχασμένο. Όχι τόσο για το κακό αποτέλεσμα όπως το αστεία κατάπτυστο No.6 αλλά για το wasted potential και την κακή εκτέλεση από ένα σημείο και έπειτα μίας πολύ ενδιαφέρουσας ιδέας. Υπό μία έννοια το Terra E το υπερκάλυψε θεματικά και πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω για το Joy Oh Sei, αν και δεν είχα τόσο πρόβλημα μαζί του, υπέφερε ξεκάθαρα από το time skip και από το γεγονός ότι προχωρούσε πολύ γρήγορα κάποια γεγονότα για να φτάσει στο τέλος, αλλά μου άρεσε σαν ιδέα. Δεν ξέρω αν το source material παρουσίαζε τα ίδια προβλήματα ή αν τελικά έφταιγε η παραγωγή.

      Προσωπικά είχα τα θεματάκια μου και με το ParaKiss αλλά και με το Genji όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι κάπως ξεχασμένες συγκριτικά με άλλες σειρές που παίχτηκαν στο Noitamina. Ίσως κάποια στιγμή παρουσιάσουμε και τα πιο καλά της δείγματα αν και πολλές σειρές τους είναι στα αγαπημένα μου και δεν ξέρω αν θα φτάσουν μόνο 7 θέσεις.

      Διαγραφή
  2. Θα περίμενα ποιοτικότερη, από πλευράς animation, προσαρμογή του Thermae Romae. Επειδή ακόμα και με την λιτότητα που διαπερνούσε εκείνο το εγχείρημα η σειρά πρόσφερε γέλιο, απόδειξη της αξίας του πρωτότυπου υλικού.

    Από την άλλη ακατέργαστα διαμάντια σαν το Fractale δικαίως βυθίστηκαν στη λήθη.

    Από τη παρούσα ανάρτηση κρατάω τα Paradise Kiss και Library War τα οποία μάλλον και θα δω. Στην αρχή νόμισα πως το Library War σχετίζεται με το Armed Librarians και τρόμαξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Thermae Romae ήταν μία από τις σειρές που είχα στο μυαλό μου, αλλά παρότι το υλικό που υπήρχε από το manga ήταν αρκετά ποιοτικό από μόνο του δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε σαν μεταφορά γενικότερα, κανονικά θα έμπαινε στη θέση του Moyashimon αλλά το άλλαξε τελευταία στιγμή. Σίγουρα είναι κι αυτό μία από τις ξεχασμένες πλέον σειρές παρότι υπήρχε ένα κύμα ενθουσιασμού για τον τίτλο εκείνο το διάστημα.

    Το Library Wars έχει μεν ανταλλαγές πυρών και αμυντικές κυρίως επιχειρήσεις μέσα αλλά δεν επικεντρώνεται. Προσωπικά το είχα βρει αρκετά ενδιαφέρον σαν concept και οι χαρακτήρες ήταν συμπαθητικοί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Ελπίζω να σου αρέσει αν τελικά το δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή