Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015



Ένα αρκετά αγαπητό αν και όχι τρομερά δημοφιλές θέμα στην Ιαπωνία είναι η φροντίδα μικρών παιδιών και οι ιστορίες με μικρούς μπόμπιρες να γεμίζουν τις σελίδες τόσο shoujo και josei όσο shounen και seinen περιοδικών αδιακρίτως. Παρόλο που σαν θεματολογία δεν βρίσκεται πρώτη σε προτίμηση των παραγωγών, μερικά manga με αυτή τη θεματολογία έχουν βρει τον δρόμο τους στη μικρή οθόνη, είτε πρόκειται για κλασικούς τίτλους όπως το "Aka-chan to Boku" και το "Aishiteruze Baby" είτε νεότερες παραγωγές όπως το "Usagi Drop" και κατ' επέκταση το "Barakamon" αλλά και το κάπως πιο ανορθόδοξο "Beezebub". Ας δούμε όμως μερικούς τίτλους που δεν είχαν τη χαρά να προβληθούν έξω από τις σελίδες του περιοδικού αλλά παραμένουν ευχάριστα αναγνώσματα.





Το Father and Son, αλλιώς Chichi to Ko σύμφωνα με τον Ιαπωνικό τίτλο, είναι μία σχετικά πρόσφατη δουλειά που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ιντερνετικό περιοδικό Gangan Online το 2013. Πρωταγωνιστές, όπως μαρτυρά ο τίτλος, είναι ένας πατέρας με τον γιο του που ζούνε μόνοι τους σε ένα διαμέρισα καθώς η μητέρα του απουσιάζει, όχι για κανέναν σοβαρό λόγο αλλά γιατί η έλλειψη προσανατολισμού της είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να πάει για ψώνια στο σουπερ μάρκετ και να καταλήξει στην Ευρώπη. Το manga, όπως και οι περισσότεροι τίτλου του περιοδικού, εστιάζει περισσότερο στην κωμωδία παρά στη διαδικασία της φροντίδας του μικρού και τους δύο πρωταγωνιστές πλαισιώνουν μια ομάδα εκκεντρικών χαρακτήρων. Ο μικρός Shou αποτελεί αστείρευτη πηγή κωμωδίας καθώς με τις αντιδράσεις, τις ατάκες αλλά και τους προβληματισμούς του για τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων γύρω του, που φαίνεται να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από ότι ο ίδιος, κλέβει την παράσταση.



Πριν από το "Usagi Drop", η Unita Yumi είχε επιχειρήσει να αγγίξει το θέμα της φροντίδας των παιδιών με λιγότερο αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Χρονολογίας 2003, το Yoningurashi, δηλαδή το σπιτικό για τέσσερις, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Manga Life Original της Takesobo και δυστυχώς ολοκληρώθηκε σε μόλις 4 τόμους. Η ιστορία είναι ένα ανάλαφρο αλλά αρκετά ρεαλιστικό ανάγνωσμα για τη ζωή μέσα στο σπίτι. Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι μία οικογένεια με τα δύο τους παιδιά, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι, και την καθημερινότητα των δύο γονέων καθώς μεγαλώνουν τα δυο δραστήρια παιδιά τους και πώς χειρίζονται τους χαρακτήρες τους.






To "Gakuen Babysitters" τρέχει στο περιοδικό Lala εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο ορφανά αδέρφια, ο Ryuuichi και ο μικρός συνεσταλμένος αδερφός του, ο Koutaro. Μετά τον χαμό των γονιών τους σε ένα αεροπλανικό δυστύχημα, βρίσκονται ξαφνικά στη φροντίδα μίας άγνωστης κυρίας που φαίνεται να μένει μόνη της σε ένα τεράστιο σπίτι η οποία διατηρεί δική της ακαδημία. Στην ακαδημία αυτή ο Ryuuichi ξεκινά να δουλεύει στον ελεύθερό του χρόνο στο τμήμα του νηπιαγωγείου όπου πηγαίνει και ο μικρός του αδερφός. Εκεί συναντά τον νωχελικό νηπιαγωγό του τμήματος και μία ομάδα ζωηρών μπόμπιρων. Η σειρά επικεντρώνεται κυρίως στην στενή σχέση των δύο αδερφών καθώς προσπαθούν να είναι δίπλα ο ένας στον άλλον μετά την απώλειά τους και τις κωμικές καταστάσεις που δημιουργούν η περιέργεια και τα καπρίτσια των μικρών. Παράλληλα ο Ryuuichi αρχίζει να χτίζει νέες φιλίες μέσα στο καινούργιο περιβάλλον και να βρίσκει νέα αυτοπεποίθηση στη ζωή του.




Ο αρκετά αγαπητός πλέον τίτλος του περιοδικού Hana to Yume δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του το 2008 και ολοκληρώθηκε μόλις φέτος μετά από 17 τόμους στην Ιαπωνία. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Chiharu μία κοπέλα που μένει στο ορφανοτροφείο της πόλης της, αλλά η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησε να δουλέψει στο κοντινό της νηπιαγωγείο. Εκεί γνωρίζει δύο δίδυμα αδερφάκια, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι. Καθώς αποκτά τη συμπάθεια τους, της προσφέρεται η δουλειά της φροντίδας τους στο σπίτι. Στην πραγματικότητα τα δύο αυτά παιδάκια είχαν εγκαταλειφθεί από τον πατέρα τους μετά τον θάνατο της μητέρας τους και βρέθηκαν απρόοπτα στη φροντίδα του θείου τους ο οποίος δε γνώριζε πώς να τα διαχειριστεί. Η σειρά αφιερώνεται σε μεγάλο βαθμό στη φροντίδα και τη διδαχή των δύο μικρών καθώς τα βλέπουμε σιγά-σιγά να μεγαλώνουν αλλά παράλληλα γνωρίζουμε την καθημερινότητα της Chiharu και των γύρω της καθώς μαζί με τα μικρά μεγαλώνει και η ίδια, βάζει στόχους και γνωρίζει νέα συναισθήματα.






Το Flat, ολοκληρωμένο πλέον εδώ κι αρκετό διάστημα στη χώρα του, είναι ένα από τα ελάχιστα childcare manga που θα κατάφερνε να βρει τον δρόμο που προς τη δύση αλλά τελικά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στα αγγλικά καθώς η Tokyopop έκλεισε πριν την ημερομηνία της κυκλοφορίας του. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Heisuke και ο Aki είναι ξαδέρφια και μάλιστα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Aki, αν και πολύ μικρός, είναι ντροπαλός, υπεύθυνος, συγκρατημένος και ιδιαίτερα ευαίσθητος, έχει μάθει να προσέχει τον εαυτό του για να μη γίνεται βάρος. Ο Heisuke αντίθετα, αν και μαθητής λυκείου, είναι ιδιαίτερα απαθής, αρκετά ανεύθυνος και γενικά βαριέται που ζει.  Αφού ο Heisuke αναγκάστηκε μια μέρα να προσέχει τον μικρό του ξάδερφο η σχέση τους σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται πιο στενή καθώς ο μικρός Aki αναπτύσσει μια αγάπη κι έναν θαυμασμό προς τον ξάδερφο του και την ικανότητά του να φτιάχνει γλυκά. Έτσι ο Aki σιγά-σιγά αρχίζει να ανοίγεται προς τους άλλους, μαθαίνοντας από τον ξάδερφο του ότι καμιά φορά πρέπει να κάνεις αυτό που θέλεις όταν το θέλεις, κι αντίστοιχα ο Heisuke παίρνει μαθήματα υπευθυνότητας και ευαισθησίας από τον μικρό του ξάδερφο. Η ιστορία πλησιάζει πιο κοντά στην αίσθηση των josei τόσο αφηγηματικά όσο και σχεδιαστικά και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν το είδος του childcare με ένα χαλαρό slice of life.





To My Girl, της mangaka Sasahara Mizu, γνωστής και ως Yumeka Sumomo, είναι η ιστορία ενός 23χρονου άνδρα που λίγο μετά το νέο ότι η παλιά κοπέλα που αγαπούσε και δεν είχε καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει πέθανε, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι εν αγνοία του είχε γίνει πατέρας. Το νέο αυτό άτομο που μπήκε στη ζωή του απαλύνει τον πόνο του και ο Masamune και η Koharu αναπληρώνουν ο ένας το κενό που άφησε ένα αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή τους, γνωρίζονται για πρώτη φορά από κοντά ως πατέρας και κόρη κι αρχίζουν να ζούνε μαζί. Με την καθημερινότητά τους να αλλάζει και την αμήχανη αρχικά σχέση τους να μεταμορφώνεται, η ιστορία είναι ένα όμορφο ταξίδι στην πατρότητα  με έντονο το δραματικό στοιχείο και γεμάτο συναισθήματα. Πρωτοδημοσιευμένο το 2006 στις σελίδες του περιοδικού Comic Bunch το manga ολοκληρώθηκε 4 χρόνια αργότερα στα 44 κεφάλαια.





Η γνωστή πλέον στους περισσότερους fans Yotsuba, το χαμογελαστό κοριτσάκι με τα πράσινα μαλλιά και την τεράστια περιέργεια, έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2001 στο One shot Try! Try! Try!” και δεν χρειάστηκε πολλές δοκιμές για να κερδίσει την καρδιά των αναγνωστών. Δύο χρόνια αργότερα αποκτά τη δική της σειρά κάτω από τον τίτλο Yotsubato αποσπώντας από τότε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Η μικρή Yotsuba εγκαθίσταται στον νέο της σπίτι μαζί με τον θετό πατέρα της κι αναστατώνει σπίτι και γείτονες με τις σκανδαλιές της, τον κοινωνικό χαρακτήρα της και τη ακατάπαυστη δίψα να μάθει τα πάντα. Τη Yostuba πλαισιώνει ένα θερμό και φιλικό περιβάλλον χαρακτήρων και οι ιστορίες των μικρών περιπετειών της είναι μέρος της ρουτίνας της καθώς τις περισσότερες φορές παρασύρονται από την αστείρευτη ενέργεια της μικρής. Το manga είναι αρκετά δημοφιλές και στο δυτικό κοινό, με το manga να εκδίδεται στα αγγλικά εδώ και χρόνια. Στην χώρα της καταγωγής του πλέον μετρά 13 τόμους και προτείνεται αδιακρίτως σε οποιονδήποτε αναγνώστη είτε είναι λάτρης των manga του είδους είτε όχι.



_________________________________________________________________________

Εσάς σας ενδιέφερε ποτέ το childcare σαν είδος; Κι αν ναι, ποιο manga ή anime με αυτή τη θεματολογία είναι το αγαπημένο σας;
Categories: , ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου