Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015



Το Space Brothers θα μπορούσε να συνοψιστεί ως το ρομαντικό ταξίδι ενός άνδρα προς την πραγματοποίηση του παιδικού του ονείρου, όμως είναι πολύ- πολύ περισσότερα από αυτό…


Δεν χρειάζεται να διαβάζεις πολύ καιρό manga για να βυθιστείς σε έναν κόσμο που περιέχει τρανές περιπέτειες σε άλλους κόσμους, φανταστικές δυνάμεις και μεγάλα όνειρα, αγνούς έρωτες και μοιραίες συναντήσεις. Το Space Brothers για τέτοια όνειρα μιλάει λοιπόν μόνο που πρωταγωνιστές του είναι απλοί άνθρωποι, χωρίς δυνάμεις, χωρίς κάποιο πεπρωμένο γραμμένο στα άστρα, μόνο που οι ίδιοι τους κυνηγάνε τα άστρα και τις φιλοδοξίες τους με τα απλά μέσα που έχουν: το πάθος, το μυαλό τους και την υποστήριξη των γύρω τους.

Το βραβευμένο manga του Koyama Chuuya πρωτοδημοσιεύτηκε στις σελίδες του περιοδικού Morning της Kodansha το 2007. Έκτοτε έχει αποσπάσει 5 υποψηφιότητες προς βράβευση, με πρώτη αυτή το 2009 στα Manga Taisho Awards. Ακολούθησε ακόμη μία ατελέσφορη υποψηφιότητα στα ίδια βραβεία το 2010 και τελικά απέσπασε τον πρώτο του τίτλο του στα 56Βραβεία Manga της Shogakukan στη γενική κατηγορία, όπου βρέθηκε στην ίδια θέση με το Yamikin Ushijima-kun του Manabe Shouhei, και στη συνέχεια στα βραβεία της Kodansha το ίδιο έτος όπου μοιράστηκε τη θέση με το March Comes Like a Lion της Umino Chika με τελευταία βράβευση αυτή το 2014 στα 18α βραβεία Osamu Tezuka όπου κατέκτησε το “Cultural Prize”. Απαρατήρητο δεν έμεινε ούτε και στο εξωτερικό με υποψηφιότητες όπως αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ της Ανγκουλέμ στην Γαλλία στην κατηγορία "Καλύτερο Κόμικ Για Νέους" το 2013. 

Τις επιτυχίες αυτές συνόδευσαν η μεταφορά του σε live-action ταινία με πρωταγωνιστή τον Oguri Shun την Άνοιξη του 2012 αλλά και σε δύο παράπλευρες ταινίες μικρού μήκους  και anime το ίδιο έτος, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε σε 99 επεισόδια δύο χρόνια αργότερα. Λίγους μήνες μετά το τέλος του anime προβλήθηκε στους κινηματογράφους ακόμη μία anime ταινία που αποτελεί ουσιαστικά prequel της βασικής σειράς. Το manga είναι αρκετά αγαπητό στην Ιαπωνία με τους τόμους του να κάνουν σταθερές εμφανίσεις στο chart πωλήσεων του Oricon μετά την κυκλοφορίας τους. Παρότι δεν έχει αποκτήσει φυσική έκδοση τα αγγλικά διατίθεται επίσημα μέσω της βιβλιοθήκης του Chrunchyroll μέσω της Kodansha.

Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινάει με τον Mutta, έναν σχεδιαστή αυτοκινήτων, όταν η ζωή του πιάνει κυριολεκτικά πάτο. Απολυμένος από τη δουλειά του μετά από έναν καυγά με το αφεντικό του επιστρέφει αναγκαστικά στο πατρικό του σπίτι χωρίς διάθεση και όνειρα για το μέλλον, μεμψιμοιρώντας για την κακή του τύχη που φαινόταν να τον ακολουθεί από παιδί. Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται ο μικρός του αδερφός, Hibito, ο οποίος κατακτώντας τον τίτλο του αστροναύτη πλησιάζει σχεδόν στον στόχο που είχαν βάλει τα αδέρφια όταν ήταν μικρά, να ταξιδέψει δηλαδή στο φεγγάρι. Αρπάζοντας την ευκαιρία ο Hibito δεν παραλείπει να υπενθυμίσει στον απολυμένο αδερφό του το παιδικό τους όνειρο, να ταξιδέψουν μαζί στο διάστημα, και προτρέπει τον Mutta να κάνει το πρώτο του βήμα προς αυτό.

Είναι ποτέ πολύ αργά για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, λοιπόν;

Σύμφωνα με τον Mutta και κάθε απαισιόδοξο Mutta που φωλιάζει μέσα μας, ναι. Κάπως έτσι καταλήγει να κάνει κύκλους γύρω από την επόμενη του απόφαση. Θα χρειαστεί η στάση των γονιών του αρχικά και η κίνηση να στείλουν το βιογραφικό του εκεί που ο Mutta πραγματικά επιθυμούσε να το στείλει αλλά δεν έβρισκε την τόλμη τελικά και να τον ενθαρρύνουν να κάνει μόνος το επόμενο βήμα του όταν προς έκπληξή του δέχεται πίσω την έγκριση για τη συμμετοχή. Ίσως τελικά να μην είναι πολύ αργά, ίσως να υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία. Ο Mutta αποφασίζει να πάρει το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του και επιλέγει τελικά να μπει στον διαγωνισμό επιλογής μελλοντικών αστροναυτών του προγράμματος της JAXA κι από ξεκινάει το μακρύ-μακρύ ταξίδι του... 


Ταξίδι… προς εύρεση εαυτού.

Για μία ιστορία σχετική με το διάστημα, το Space Brothers ξεχειλίζει υπερβολικά από ανθρώπινο δράμα έχοντας ιδιαίτερη αφοσίωση στο χτίσιμο σημαντικών και ανεκτίμητων σχέσεων μέσα και έξω από το εργασιακό περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το slice-of-life κομμάτι της σειράς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό και τον χαρακτήρα της ιστορίας, και το ταξίδι του Mutta χρειάζεται αρκετό χρόνο και κόπο για να πάρει μορφή, όπως τα περισσότερα πράγματα μέσα στην πραγματική ζωή. Και πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν όλα αυτά αν όχι με έναν χαρακτήρα με χαρακτηριστικά ανθρώπινα, συνηθισμένα και συναισθήματα κι αντιδράσεις γνώριμες προς τον μέσο αναγνώστη.

space brothers


Η πιο κύρια και σωστή επιλογή του συγγραφέα ήταν η επιλογή ενός χαρακτήρα με πολλά ψεγάδια ως κεντρικό άξονα της σειράς. Σε αντίθεση με την εικόνα του άψογου πρωταγωνιστή με τις τεράστιες ικανότητές μας προσφέρεται ένας χαρακτήρας όπου επάνω του μπορούμε να αναγνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας. Ο Mutta ταιριάζει ηλικιακά με το κοινό στο οποίο απευθύνεται, είναι ήδη ενήλικας με τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του πλασμένα ως ένα μεγάλο βαθμό και μία διαμορφωμένη άποψη για τη ζωή την οποία αναγκάζεται στην πορεία να αναθεωρήσει μέσω των εμπειριών του.

Δεδομένου ότι η ιστορία στην πραγματικότητα μιλάει για το όνειρο και των δύο και όχι ενός αδερφού, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η υπερπροσπάθεια που καταβάλει ο Mutta να διατηρήσει μία συγκεκριμένη εικόνα γύρω από τον αδερφό του, αυτή του μεγάλου αδερφού που θα είναι ένα βήμα μπροστά και θα προσφέρει κίνητρα κι αίσθηση εμπιστοσύνης στο μικρότερο μέλος της οικογένειας. Για έναν χαρακτήρα που συστηματικά υποτιμά τον εαυτό του καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η θέση του μεγάλου αδερφού και τι σημαντικό κίνητρο αποτελεί για τον χαρακτήρα στο κυνήγι αυτού του ονείρου. Σε αντίθεση με την ανταγωνιστική διάθεση που παρουσιάζονται σε πολλές περιπτώσεις οι αδερφικές σχέσεις σε διάφορα άλλα έργα ωστόσο εδώ βλέπουμε μια πιο αγνή και πιο παιδιάστικη πλευρά.

Μεγάλο μέρος αυτής της συμπεριφοράς πηγάζει από το έντονο κόμπλεξ κατωτερότητας που χαρακτηρίζει τον ίδιο και την τάση του να παραβλέπει πολλά από όσα έχει πετύχει απέναντι σε επιτεύγματα άλλων. Μέσα στο μυαλό του Mutta, τι καλό θα μπορούσε να έχει άλλωστε κάποιος που κάνει δειλά-δειλά τα βήματά του, βιώνει άγχος, δισταγμό, θέλει πού και πού να δείχνεται λίγο παραπάνω απέναντι στην κοπέλα που του αρέσει και χρειάζεται να καταβάλει αρκετή προσπάθεια και σκέψη για να πετύχει κάτι; Εκεί που ο ίδιος αποτυγχάνει να εστιάσει στα θετικά του προσόντα, καταφέρνουν οι γύρω του να αναγνωρίσουν, πέρα από την επιμονή στον στόχο του μέσω τον χαρακτήρα του χαρακτήρα, την έντονη παρατηρητικότητα του όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων όπως και την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις καταστάσεις.

space brothers manga


Οι ανθρώπινες σχέσεις άλλωστε είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της σειράς και χτίζονται αργά και αδέξια μέσω των καταστάσεων που βιώνουν οι χαρακτήρες. Δεν θα ήταν ατυχές να υποθέσουμε ότι μέχρι την απόφαση να κυνηγήσει το όνειρό του ο μικρόκοσμος του Mutta αποτελούταν κυρίως από την οικογένεια του, το απόμακρο εργασιακό του περιβάλλον και μία και μοναδική σχέση βαθιάς εκτίμησης απέναντι στην αστρονόμο που κατοικούσε κοντά στην περιοχή του κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία των δύο αδερφών και το έντονο ενδιαφέρον τους για το διάστημα. Μέσω του νέου του στόχου λοιπόν ο Mutta εισάγεται σε έναν νέο κόσμο όπου οι δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης αποτελούν κύριο παράγοντα μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, σε αντίθεση με ό,τι είχε συνηθίσει ως τότε. Η ομαδική δουλειά και η συνεργασία προβάλλεται πάντα ως βασικός στόχος όλων των δοκιμασιών που θα βρει μπροστά του και, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, τα πιο δυνατά σημεία του χαρακτήρα του βρίσκουν έδαφος να καρποφορήσουν όταν βρεθεί τελικά απέναντι σε μελλοντικούς συνεργάτες του.

Θετικό μέσα σε όλα αυτά είναι ότι οι σχέσεις του Mutta με τους γύρω του δεν είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο εστιάζει η σειρά αλλά ο άξονας που θέτει σε τροχιά την παρουσίαση κάθε χαρακτήρα και των προσωπικών προβληματισμών του. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο Mutta δεν είναι ο μοναδικός που κυνηγάει το όνειρό του μέσα σε αυτή τη σειρά και ο αναγνώστης βιώνει την απογοήτευση της αποτυχίας, την αγωνία, τον ανταγωνισμό και την ανάγκη για έναν καλύτερο αύριο μέσα από μία πληθώρα χαρακτήρων που περιβάλλουν τον πρωταγωνιστή.

Τα όνειρά μου είναι και δικά σου…

Από πού πηγάζουν όμως όλα αυτά τα όνειρά; Η κύρια στάση της σειράς επάνω σε αυτό φαίνεται να είναι ότι τα κίνητρα και τα ερεθίσματα προέρχονται κυρίως από το άμεσο περιβάλλον σου ανεξάρτητα από την ηλικία ή το εργασιακό σου υπόβαθρο και όχι μόνο από προσωπική φιλοδοξία. Αδέρφια, καθηγητές, φίλοι, σύζυγοι, γονείς και παιδιά, οποιοδήποτε κοντινό πρόσωπο για το οποίο θέλεις να προσπαθήσεις έστω και λίγο περισσότερο έχει εξίσου σημαντικό ρόλο με οποιαδήποτε σημαντική προσωπικότητα που αποτελεί έμπνευση για εσένα.

Η ίδια η ιστορία του Mutta είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά όχι το μόνο μέσα στη σειρά. Αρκετά βαθιά μέσα στην ιστορία βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η αδερφική σχέση για τα δύο αδέρφια και από την άλλη πλευρά, όταν ο μικρότερος -και κατά γενική ομολογία του περιβάλλοντός τους πιο ταλαντούχος αδερφός- βιώνει μία κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την καριέρα του. Εκεί, όταν για πρώτη φορά γίνεται η αποδόμηση της άψογης και ανέμελης εικόνας που παρουσίαζε ως τότε διακρίνεται για πρώτη φορά πόσο σημαντική είναι για τον Hibito η σιωπηλή και άμεση κατανόηση που έχουν μεταξύ τους τα δύο αδέρφια και τι καταλυτικό ρόλο παίζει αυτό στην προσπάθεια που καταβάλει ο μικρότερος αδερφός να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

nanba mutta and nanba hibito


Η αδερφική σχέση είναι από τα πιο αγαπημένα θέματα του mangaka καθότι διαφορετικά παραδείγματα αδελφικών σχέσεων καταφέρνει να μας παρουσιάσει μέσω ακόμα δύο χαρακτήρων του Nitta Reiji και της Kitamura Ena. Ο πρώτος λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του βιώνει μία τεταμένη σχέση με τον μικρό του αδερφό, ο οποίος έχει επιλέξει να απομακρυνθεί από τα κοινά και να κλειστεί στον εαυτό του. Ελπίζοντας να διορθώσει τη σχέση του κατακτώντας μία θέση ανάμεσα στους εργαζόμενους της NASA ώστε να προσφέρει στον αδερφό του ένα νέο περιβάλλον και τη δυνατότητα να επανακτήσει το όνειρό του. Αντίθετα η Ena, μέλος πολυμελούς οικογένειας, νιώθει την υποστήριξη των γύρω της και έχει την ικανότητα να εμπνέει αρκετή εμπιστοσύνη στα αδέρφια της ώστε να μοιράζονται μαζί της τις ανησυχίες τους και να αποτελεί πρότυπο για αυτά.

Εγώ κι εσύ μαζί…

Πέρα όμως από τις αδερφικές σχέσεις τα θέματα της φιλίας και της ομαδικότητας απασχολούν αναπόφευκτα σε καίρια σημεία για την εξέλιξη της ιστορίας σε μεγάλο βαθμό το έργο. Είναι λογικό όταν συγκεντρώνονται άτομα, σχεδόν άγνωστα μεταξύ τους, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του πιστεύω, να προκαλούνται, τουλάχιστον αρχικά, προβλήματα συνεννόησης κι έντονες διαφωνίες. Ειδικά όταν αυτά γίνονται μέσα σε πλαίσια ανταγωνισμού, καμιά φορά το προσωπικό συμφέρον καταβάλει τη σκέψη πάνω από το πνεύμα της ομαδικότητας.

Θα μπορούσαν να σημειωθούν πολλές σκηνές όπου ο Mutta ήρθε αντιμέτωπος με ένα νέο περιβάλλον και μία άγνωστη ομάδα ανθρώπων, όμως η πιο σημαντική στιγμή κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν όταν ήρθε αντιμέτωπος με το φόβο της κατάρρευσης της πιο σημαντικής φιλίας που είχε χτίσει μέσα στην πορεία του. O λόγος για τον Kenji ο οποίος είναι από τους πρώτους χαρακτήρες που συστήνονται στον αναγνώστη και αποκτά αμέσως φιλικές σχέσης με τον Mutta μέσω της κοινωνικής του προσωπικότητάς και της εξαιρετικής χημείας ανάμεσα τους. Μέσα στη σειρά δεν είναι μόνο ο μοναδικός χαρακτήρας που παρουσιάζεται ως φίλος του πρωταγωνιστή μας αλλά και το πρότυπο του Mutta, αυτό που μέσα στο μυαλό του θα ήθελε να είναι αλλά αδυνατεί να είναι. Όταν όμως τελικά οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι για μία θέση που θα τους οδηγήσει άμεσα στον στόχο του η δυναμική προσωπικότητα του Kenji και η σκέψη όσων είχε θυσιάσει για να φτάσει εκεί που ήταν δημιουργεί ρήξη ανάμεσά τους.

space brothers kenji


Ενδιαφέρον προκαλεί ο χειρισμός από τη μεριά του συγγραφέα αφού η δοκιμασία τους αποκλίνει από την ευγενή άμιλλα που διατηρούσαν σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενες δοκιμασίες απέναντι στους αντιπάλους τους. Η σειρά επιλέγει να εστιάσει στον Kenji σε μεγάλο βαθμό. Τα μπερδεμένα συναισθήματα που τον καταβάλουν ώστε να πάρει την απόφαση να κρατήσει ψυχρή στάση απέναντι στον φίλο του, κάνοντας ακόμα και σκέψεις όχι και τόσο τιμητικές για τον χαρακτήρα που είχε δείξει ως τότε, που αναλύουν τα αδύναμα σημεία του Mutta αλλά και ζυγιάζοντας όλα όσα είχε περάσει για να φτάσει στο σημείο που είναι ένα ένα εξαιρετικό δείγμα της ανθρώπινης πλευράς των χαρακτήρων. Η κρύα ατμόσφαιρα στη μέση του arc κάνει πιο ανάγλυφη την τρομαχτική τροπή που μπορεί να πάρει μία τέτοια κατάσταση ανάμεσα σε δύο ενήλικες, ειδικά όταν η ηττοπάθεια του Mutta δείχνει αρχικά να δίνει έδαφος και η πίεση του περιβάλλοντός του τον καταβάλλει, αλλά και πόσο εύκολη είναι τελικά η λύση της αν τουλάχιστον μία από τις δύο πλευρές δείξει κατανόηση, χωρίς να σημαίνει αυτόματα ότι υποχωρεί. Τελικά η φιλία των δύο ανδρών αποδεικνύεται πιο δυνατή, ο Kenji σοφότερος και η σχέση τους περνάει σε μία δεύτερη φάση.  

Αντανάκλασή τους το σθένος και ο στόχος τους...

Η φιλία των δύο ανδρών δεν είναι η μοναδική όμως μέσα στη σειρά. Αν διαβάσατε ότι δεν υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα στις γυναίκες πάμπολλες φορές το Space Brothers έρχεται να σας διαψεύσει καθώς η φιλία της Serika και της Ena αν και όχι τόσο στο προσκήνιο όσο αυτή του Kenji και του Mutta για πολλά κεφάλαια χτίζεται σταδιακά μέσα στη σειρά μέσω των κοινών ενδιαφερόντων και της ώρας που περνάνε μαζί μέσα σε ένα ξένο περιβάλλον.

itou serika


Η παρουσίαση των γυναικείων χαρακτήρων είναι ένα προσωπικό αγαπημένο κομμάτι της σειράς καθώς όλες τους παρουσιάζουν δυναμικό χαρακτήρα και πολύ συγκεκριμένο στόχο. Αναφορικά, η Serika παρότι αποτελεί το ρομαντικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή έχει πολύ συγκεκριμένο, προσωπικό και αρκετά αλτρουιστικό λόγο να επιθυμεί το ταξίδι της στο διάστημα. Η Ena από την άλλη θεωρείται μία από τους πιο ικανούς εκπαιδευόμενους στο πρόγραμμά της και δέχεται πολλά κομπλιμέντα για τη δουλειά της από τους ανωτέρους της. Η Sharon, είναι από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη ζωή του Mutta κι αναγνωρισμένη και πολυγραφότατη αστρονόμος. 

Παρότι αυτές οι τρεις έχουν πιο αμεση σχέση με τον πρωταγωνιστή στα πρώτα στάδια της ιστορίας δεν παύουν να εισάγωνται νέοι γυναικειοι χαρακτήρες με εξίσου ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Η Amanti, εκπαιδευόμενη από την Ινδία, έχει αρκετές ικανότητες στον προγραμματισμό για να βασιστεί όλη η ομάδα επάνω της όταν το απαιτεί το project και παραμένει εργαζόμενη μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της έχοντας τον σεβασμό όλων. Η Betty επιστρέφει στη NASA μετά τον χαμό του άνδρα της μόνο και μόνο για να μιλήσει στον γιο της για την εμπειρία της στο διάστημα ώστε να μην επηρεάσει την αγάπη του γι αυτό το ατύχημα του πατέρα του. Ακόμα και η Olga, η μικρή μπαλαρίνα που είναι πιο ρομαντική από όσο θέλει να δείχνει και αποζητά να ζήσει τον έρωτα αποτελεί πόλο έμπνευσης για τον Hibito μέσω της προσπάθειας που είχε καταβάλλει για να κερδίσει μία θέση στον κόσμο του μπαλέτου. Όλες τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σειράς και κάθε μία από αυτές, χωρίς εξαιρέσεις, έχει τα όνειρα και τους στόχους της.

Είναι πολύ σημαντικό μέσα σε μία σειρά που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες άνδρες να υπάρχει τόσο έντονη η παρουσιά γυναικείων χαρακτήρων γραμμένων με αρκετό σεβασμό προς το γυναικείο κοινό του.

Love is the air…

Και με την αναφορά της Serika μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για τον μονόπλευρο έρωτα του Mutta, τη σχέση αυτών των δύο αλλά και την παρουσίαση του ρομαντικού ενδιαφέροντος του πρωταγωνιστή μέσα στη σειρά.

Η Serika είχε μία αργή αλλά σταθερή εξέλιξη μέσα στη σειρά. Αποτελεί όμως γεγονός ότι από τη σκηνή της εισαγωγής της, όταν συστήθηκε έχοντας τη συνηθισμένη όμορφη και χαριτωμένη εμφάνιση του αντικειμένου του ερωτικού πόθου του πρωταγωνιστή, είχε έναν σταθερό και πολύ συγκεκριμένο στόχο για τον οποίο ήθελε να δουλέψει και να κοπιάσει να αγγίξει. Ακόμη όμως και με τη συγκεκριμένη εμφάνιση η πένα του Chuuya κάνει απότομη στροφή και αποφεύγει το πρότυπο της Yamato Nadeshiko από το οποίο υποφέρουν πολλές πρωταγωνίστριες των manga και της δίνει καθημερινές συνήθειες οι οποίες πολλές φορές περιστρέφονται γύρω από την μεγάλη αγάπη της για το φαγητό.



Στο τελευταίο arc του manga γίνεται όμως ακόμη περισσότερη εμβάθυνση στον χαρακτήρα της. Ακόμη και όσοι έχουν παρακολουθήσει μόνο το anime γνωρίζουν ότι η Serika είναι γιατρός με κύριο σκοπό της να ανακαλύψει τη θεραπεία για το ALS κάνοντας πειράματα σε μηδενική βαρύτητα στο διάστημα. Οπότε τι συμβαίνει όταν κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν εμπόδιο σε αυτό κυρίως λόγω προσωπικών συμφερόντων; Όχι μόνο δεν βλέπουμε την ηρωίδα να καταρρέει, αλλά συνεχίζει να δουλεύει επάνω στο στόχο της για όσο έχει ακόμα περιθώριο πριν διακοπεί κάτω από διαταγές των ανωτέρων της, εξαιτίας του ντόρου που έχει προκληθεί μέσα από κάποιες κακές φήμες που διέρρευσαν στα διαδίκτυο. Ακόμη και με την απειλή ότι θα χάσει τη θέση της συνεχίζει να εργάζεται παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά της παρά τους προβληματισμούς της ώστε να εκπληρώσει το όνειρό της όχι μόνο λόγω της προσωπικής απώλειας αλλά και για όλους όσους θα βοηθηθούν από αυτό.

Αντίστοιχα με τον ρόλο που έπαιξε ο Kenji για τον Mutta η παρουσία της Ena και η υποστήριξή της παίζει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της να συνεχίσει τα πειράματα. Η Ena που παραμένει φίλη της παρά την πιθανότητα να χάσει τη θέση που τόσο κόπιασε για να αποκτήσει για να συμπληρώσουμε την αναφορά στα θέματα της φιλίας που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Επιστρέφοντας όμως στο θέμα μας και τη θέση που έχει συνήθως ο χαρακτήρας που αποκτά την ταμπέλα του “love interest” ας μιλήσουμε για τη σχέση που έχει αποκτήσει η Serika με τον ίδιο το Mutta και πως ο δεύτερος αντιμετώπισε την κατάσταση. Δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από ένα απλό μήνυμα με τα εξής λόγια:



"Η τελευταία έκδοση μιας σειράς βίντεο με τίτλο «Εβδομαδιαίος Mutta» έχει ανεβεί στο διαδίκτυο. Πιστεύω ότι μπορεί να σου φέρει πίσω μερικές παλιές μνήμες, οπότε δες το αν θέλεις να αλλάξεις λίγο τους ρυθμούς σου. Υπάρχουν πολλά άτομα που δε σε γνωρίζουν και λένε πολλά άσχημα πράγματα για εσένα. Όμως το να λες πράγματα είναι εύκολο και ο καθένας μπορεί να το κάνει. Όμως δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί έξω που μπορεί να πάρει τη θέση σου.

Με την υποστήριξή μου από το μακρινό φεγγάρι,
Namba Mutta."

Με ένα εντελώς ειλικρινές και φιλικό μήνυμα γεμάτο υποστήριξη ο Mutta αποδεικνύει ότι δε χρειάζονται βαρύγδουπες δηλώσεις αγάπης και υποστήριξης για να νιώσει ο θεατής ότι ένας χαρακτήρας είναι σημαντικό πρόσωπο μέσα στη ζωή του άλλου. Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον Mutta όλες τις σκηνές που μοιράστηκαν οι δύο χαρακτήρες, τον χρόνο που έχουν περάσει μαζί, ούτε τις φορές που έχει βοηθήσει στη Serika γιατί πρώτα είναι φίλη του και οι φίλοι βοηθάνε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που μπορεί να υποβόσκουν είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Ωστόσο ίσως η πιο σημαντική σκηνή από σχεδιαστική άποψη για τη Serika ήταν αυτή που ακολούθησε όταν τελικά πέτυχε τον στόχο της. Ζώντας πλέον την ανακούφιση και την χαρά της γραμμής του τερματισμού για το όνειρό της το γιορτάζει με δάκρυα και ο mangaka ούτε σε ένα panel δεν επιχειρεί να την παρουσιάσει όμορφη μέσα στα δάκρυά της. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι δείχνουν άσχημοι όταν κλαίνε και η Serika το ίδιο και όμως είναι πιθανότατα η πιο όμορφη σκηνή της…



Στο άπειρο και ακόμα παραπέρα

Με το όνειρο του Mutta να είναι πλέον πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε ποτέ στην αρχή της ιστορίας του το manga συνεχίζει ακάθεκτο στα 261 κεφάλαια γεμίζοντας τις σελίδες του με δράμα, γέλιο αλλά και αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες -με τη συνεργασία πάντα των διαστημικών σταθμών- και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις οι οποίες προσφέρουν ξεχωριστή ευχαρίστηση στους λάτρεις τους διαστήματος .

Είναι το Space Brothers ένα manga για όλους; Ίσως ο αργός ρυθμός του καθώς και οι τακτικές ασυνέπειες στην ποιότητα του σχεδίου κατά τα πρώτα κεφάλαια να αποτρέψει πολλούς αλλά ελπίζω ότι οι χαρακτήρες και η ιστορία του θα κερδίσει ακόμα περισσότερους. Κλείνω έχοντας την αίσθηση ότι έχω πει πολλά αλλά ταυτόχρονα πολύ λίγα, πράγμα διόλου παράξενο όταν γράφεις για μια σειρά που αγαπάς. Νιώθοντας ότι δεν μπορώ να βρω τα σωστά λόγια για να βάλω μία τελεία στην παρουσίαση αυτής της σειράς θα κλείσω με μία φράση του Nitta που ταιριάζουν απόλυτα με το πνεύμα της σειράς: “ If you’re feeling like there’s nowhere you belong, that you’re trapped in a small world…It’s those feelings that drive us beyond our world.”

Διαβάστε το Space Brothers στην επίσημη πηγή του:


crunchyroll

1 σχόλιο:

  1. Το Space Brothers είναι από τα αγαπημένα μου anime και γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισα να δοκιμάσω να διαβάσω τη Review παρά τον φόβο ότι μπορεί μα διάβαζα spoilers για τη συνέχεια επειδή δεν έχω διαβάσει το manga. Τελικά αυτό που συνειδητοποιώ περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι πόσο σημαντικό για τις γυναίκες αναγνώστριες είναι να υπάρχουν σε ένα έργο θηλυκοί χαρακτήρες που παρουσιάζονται ως άνθρωποι και αγγίζονται με σεβασμό γιατί παρόλο που συμπαθούσα και εγώ όλο το γυναικείο cast πιθανότατα στη σκηνή όπου η Serika έκλαιγε να παράδειγμα ίσως να μην σκεφτόμουν αυτή την άποψη της σκηνής. Πράγματι ανακαλώντας κάποιες σκηνές στο μυαλό μου μεγάλο ποσοστό αυτών εστιάζουν στα μάτια και στο πρόσωπο με ελάχιστα δάκρυα και τους χαρακτήρες να μοιάζουν πιο πολύ σαν να κάνουν φωτογράφιση παρά να κλαίνε πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή