Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015




Όταν μιλάμε για οικογενειακές ταινίες anime το studio Ghibli έχει καθιερωθεί στο μυαλό του κάθε fan, παλιού ή καινούργιου, ως το studio με τις πιο δημοφιλείς επιλογές για να εισάγει κάποιος τα μικρά του αδερφάκια, ξαδερφάκια, ανιψάκια, παιδάκια και ό,τι άλλο σε –άκια έχετε στα anime. Πέρα από το studio Ghibli όμως τι άλλες επιλογές αρκετά φιλικές προς τα παιδιά υπάρχουν; Πολλές θα έπρεπε να είναι φυσικά η απάντηση, εμείς διαλέξαμε περίπου 11 τίτλους και από αυτούς παραθέτουμε σήμερα τους 7 που υπάρχουν διαθέσιμοι με ελληνικούς υπότιτλους.

7. A letter to Momo

a letter to momo
Το “Letter to Momo” είναι μία ταινία του σκηνοθέτη Okiura Hiroyuki που έχει συμβάλλει σε ουκ ολίγες αναγνωρισμένες σειρές και ταινίες (όπως το Akira, το Jin-rou, Ghost in the Shell, Paprika κ.α.) κυρίως ως Key Animator. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, της Momo, η οποία μετακομίζει σε ένα νησί μαζί με τη μητέρα της από το Τόκιο. Βυθισμένη στη μελαγχολία εξαιτίας αυτής της αλλαγής ανακαλύπτει ότι το νέο της σπίτι είναι στοιχειωμένο από δύο yokai. Καθώς η μικρή αδυνατεί να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον αρχίζει να κάνει περισσότερη παρέα με τα δύο σκανδαλιάρικα πνεύματα παρά με τα παιδιά της ηλικίας της. Κάνοντας παρέα μαζί τους η μικρή ανακαλύπτει τις χαρές του νησιού και σιγά-σιγά αρχίζει να συνειδητοποιεί τι σήμαιναν τα λόγια στο τελευταίο γράμμα που ο πατέρας της άφησε ατελείωτο πριν πεθάνει και ωριμάζει σαν χαρακτήρας.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Υπάρχουν μέσω fansubs

6. Summer Wars

summer warsΑν θα θέλατε να μοιραστείτε διακαώς την αγάπη που είχατε για τα Digimon σαν παιδί αλλά το γεγονός ότι δεν παίζονται σήμερα στην τηλεόραση αλλά και ο μεγάλος αριθμός επεισοδίων σας τρομάζει, τι καλύτερο από μία ταινία που θα σας θυμίσει λίγο τα παλιά και μεταφέρει λίγη από την τρέλα που είχατε εσείς ως παιδί στον μικρό μπόμπιρα; Το Summer Wars θα σας προσφέρει λίγη τη μαγεία της ιαπωνικής επαρχίας αλλά και του ψηφιακού κόσμου και θα σας γεμίσει με όμορφα χρώματα και μάχες που λατρεύατε να βλέπετε όταν ήσασταν παιδιά. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο καθώς ο από Hosoda Mamoru ήταν ένας από τους συντελεστές στην πρώτη σειρά Digimon Adventure ενώ σκηνοθέτησε και δύο ταινίες της σειράς από τις οποίες η μία είναι από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του franchise. Ωστόσο το όνομά του πιθανότατα να σας είναι γνωστό μέσω άλλων διάσημων ταινιών του όπως το “The Girl Who Leapt Through Time” και το “Wolf Children”.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Μόνο fansubs. Έχει μεταφραστεί από τους Anime.Awmn.

5. FriendsMononoke Shima no Naki

friends mononoke shima no nakiΤο Friends δεν έχει μεγάλα ονόματα στη σκηνοθεσία αλλά είναι ίσως η πιο φιλική ταινία από αυτές που αναφέραμε ως τώρα αλλά και γενικά μέσα στη λίστα ακόμη και για παιδιά μικρότερων ηλικιών. Monoke Shima no Naki είναι επίσης η μόνη ταινία στη λίστα που έχει γυριστεί με 3D Animation κι αισθητικά είναι πιο κοντά σε ταινίες της  Disney με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι οι μικροί μας φίλοι. Η ιστορία της βασίζεται επάνω στο κλασικό ιαπωνικό μύθο του Κόκκινου και του Μπλε δαίμονα και πραγματεύεται κυρίως το θέμα ότι κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται, αρκεί να μπεις στον κόπο να δεις κάτω από το εξωτερικό του περίβλημα και τις προκαταλήψεις. Μια ταινία αρκετά διδακτική για παιδάκια με όμορφο animation και αρκετές συγκινητικές στιγμές.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Μόνο fansubs. Υπότιτλοι από τον the_soulforged.

4. Little Witch Academia

little witch academia Επειδή -μεταξύ μας- σε πόσους δεν άρεσε έστω και λίγο ο Harry Potter όταν ήταν μικρότερος, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει και μία ταινία αφιερωμένη στη μαγεία. Το Little Witch Academia αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο ταινίες με τη δεύτερη να είναι σήμερα πραγματικότητα λόγω του τεράστιου ενθουσιασμού που προκάλεσε στο κοινό. Η πρωτότυπη ιστορία του Studio Trigger δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μέσα στα πλαίσια του Young Animator Training και έφερε στον κόσμο μία όμορφη περιπέτεια με πρωταγωνίστριες μία παρέα μαθητευόμενων μαγισσών. Με ξόρκια, όμορφα χρώματα και μια εντυπωσιακή μάχη είναι λίγο δύσκολο τα μικρά να μείνουν ασυγκίνητα.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Διατίθεται στα ελληνικά από τους Blood Moon Dragon

3. Shiranpuri

shiranpuriΤο Shiranpuri θα ήταν πρώτο στη λίστα αν αποβάλλουμε σαν κριτήριο τον παράγοντα της διασκέδασης και δημιουργούσαμε μία λίστα καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Το Shiranpuri δημιουργήθηκε και αυτό όπως το Little Witch Academia στα πλαίσια του Young Animator Training το 2011. Έχοντας ως θέμα το bullying που μαστίζει σήμερα τα σχολεία στον σύγχρονο κόσμο, μας μιλάει για καταστάσεις στις οποίες πολλές φορές επιλέγουμε να μείνουμε αμέτοχοι και να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού αγνοώντας τη θέση και τα συναισθήματα του άλλου. Με ένα αρκετά ιδιαίτερο σχέδιο και μια ακόμη πιο ιδιαίτερη θεματολογία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξετε στους μικρούς μας φίλους αξίες που θα έπρεπε να μεταφέρονται σε κάθε παιδί χωρίς να δαινομονοποιούνται οι χαρακτήρες που παίρνουν μέρος στα γεγονότα της σειράς.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Μόνο fansubbed. Από ELS.

2. Wolf Children

wolf childrenΤο Wolf Children έχει γίνει πασίγνωστο ως μια τρυφερή ιστορία για τις προσπάθειες μία μητέρας να μεγαλώσει τα δύο της παιδιά αλλά και για το πανέμορφο animation που την συνοδεύει. Μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί 7 φορές συνολικά σε Ιαπωνία, Νορβηγία και Αμερική για το animation και την ιστορία της και μάλιστα καθόλου τυχαία.  Η τεράστια αλληγορία που κρύβεται πίσω από το αίμα του λύκου που τρέχει μέσα στα δυο παιδάκια της νεαρής μητέρας είναι μία τέλεια τροφή σκέψης για τους μεγάλους ενώ οι παιχνιδιάρικες σκηνές των μικρών λυκανθρώπων και οι όμορες σκηνές της φύσης θα συναρπάσουν τους μικρούς. Μία ταινία που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους λοιπόν, με την υπογραφή του Hosoda Mamoru, βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή της λίστας για την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους παράλληλα.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Μόνο fansubbed. Υπάρχει μεταφρασμένο από AWGS και BMD.


1. Leafie - A Hen Into The Wild

leafie a hen into the wildΚαι φτάνουμε στο νούμερο ένα της λίστας όπου γίνεται η ανατροπή και στην κορυφή έχουμε μία κορεάτικη και όχι ιαπωνική παραγωγή. Το Leafie, A Hen Into The Wild, ταινία παραγωγής του 2011, διηγείται την ιστορία μίας κοτούλας που οι περιστάσεις την έφεραν να υιοθετήσει ένα μικρό παπάκι και να το μεγαλώσει μόνη της. Η ιστορία της λειτουργεί ως μια πολύ όμορφη αλληγορία για θετές οικογένειες και το στίγμα του να είσαι διαφορετικός μέσα σε μία μικρή κοινωνία και τη θέση ενός γονιού απέναντι στα όνειρα και τα θέλω του παιδιού του. Μια αρκετά υποτιμημένη ταινία με εξαιρετική αισθητική που αξίζει να τις δώσετε μία ευκαιρία.

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Μόνο fansubbed. Υπάρχει μεταφρασμένο από τον the_soulforged.


Εσείς λοιπόν ποιες ταινίες θα επιλέγατε για τους μικρούς μας φίλους; Πείτε μας τη γνώμη σας και τίτλους που θα προτείνατε εσείς στα σχόλια!
Categories: , , ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου