Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015






Την εποχή που οι μεγάλες σειρές της Shounen Jump άρχισαν σταδιακά να χάνουν τη δημοτικότητά τους ή να δείχνουν ότι φτάνουν προς το τέλος τους και νέα ταλέντα να παίρνουν τα σκήπτρα δημιουργώντας το νέο της πρόσωπο, το ελαφρώς διαφοροποιημένο από αυτό που γνώριζαν οι αναγνώστες της ως τότε, την ίδια στιγμή που η μαγική συνταγή δε φαινόταν να είναι η μαγική συνταγή πλέον και η Jump έδειχνε να αναζητεί διακαώς το νέο δυνατό της action manga, αναδύθηκε το Boku No Hero Academia.




Το Boku No Hero Academia πρωτοεμφανίστηκε στις σελίδες του περιοδικού στις 7 Ιουλίου του 2014 χωρίς να προηγηθεί κάποιο one shot. Ο δημιουργός του, ο Horikoshi Kouhei, είχε προηγούμενη εμπειρία στο περιοδικό, αρχικά με το Oumagadoki Douboutsen να κάνει μια μικρή επιτυχία και να αποκτά ένα πιστό κοινό χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει όμως τους 5 τόμους. Η δεύτερη επιστροφή του στις σελίδες της Jump στέφθηκε με αποτυχία και παρά την προβολή της και τη βιαστική έκθεσή της προς το αγγλικό κοινό· σταμάτησε στους δύο τόμους στην Ιαπωνία και μία ξεχασμένη αγγλική έκδοση από τη Viz.

Παρόλα αυτά η τρίτη προσπάθεια του με το Boku no Hero Academia δέχτηκε σχεδόν φαινομενική αποδοχή. Οι βιαστικοί το βάφτισαν ήδη διάδοχο του Naruto καθώς η άνοδός του συμπίπτει με το τέλος  της πολυδιαβασμένης σειράς. Χωρίς αυτό να είναι απολύτως σωστό ή απολύτως λάθος, το Boku no Hero Academia βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητάς μετά το τέλος μιας εποχής, με το Golden Trio να υπάρχει πλέον ουσιαστικά στα χαρτιά της ιστορίας του περιοδικού μετά το τέλος του Naruto.





Τι ήταν όμως αυτό που έκανε το Boku No Hero Academia να ξεχωρίσει;

Η ιστορία μας αρχίζει με τον Midoriya Izuku, ένα νεαρό αγόρι που όνειρό του είναι να γίνει ήρωας. Μόνο που στον δικό του κόσμο αυτή η έννοια είναι κάπως διαφορετική καθώς όλοι οι πολίτες κατέχουν δυνάμεις, τα λεγόμενα quirks. Όλοι εκτός από μερικές σπάνιες περιπτώσεις που γεννιούνται χωρίς αυτές, στην οποία και ανήκει ο ήρωάς μας. Βρισκόμαστε λοιπόν σε έναν κόσμο όπου υπάρχει αντιστροφή του κόσμου των γνωστών υπερηρωών. Ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας ανάλογα με το ταλέντο του, να το κάνει επάγγελμα και να πληρωθεί γι’ αυτό ενώ οι μάχες καλών και κακών στο κέντρο της πόλης είναι μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν ο Izuku μεγαλώνει έχοντας δεχθεί τον εμπαιγμό των συνομήλικών του και την ανησυχία των γονιών του για ένα παιδί χωρίς δυνάμεις στο μέλλον. Παρόλα δεν πτοείται και παρακολουθεί τους ήρωες που από μικρός θαύμαζε έχοντας ως όνειρό του να μπει την ακαδημία των υπερηρωών, όνειρο που χλευάζεται από τους γύρω του στο άκουσμά του.

Η ζωή του όμως αλλάζει όταν γίνεται μάρτυρας σε μία επίθεση όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή αυτού κι ενός συμμαθητή του. Εκεί γνωρίζει τον All Might, τον μεγαλύτερο ήρωα της εποχής του, ο οποίος αναγνωρίζει στον Izuku τη στόφα του ήρωα αλλά προς μεγάλη απογοήτευσή του βλέπει ότι ο μικρός δεν διαθέτει δυνάμεις. Ο Izuku όμως δεν είναι ο μόνος με προβλήματα, ο All Might κατέχει και ο ίδιος μια προβληματική δύναμη η οποία παρά τη δύναμή της με τον καιρό ξεθωριάζει και καταπονεί το σώμα του. Νιώθοντας ότι ο χρόνος του ως ήρωας τελειώνει και μην έχοντας καταφέρει να βρει τον διάδοχό του αποφασίζει να μεταλαμπαδεύσει τη δύναμή του στον αποφασισμένο μικρό ο οποίος μην έχοντας κάποια δύναμη είναι εύπλαστος ακόμα και πρόθυμος να τη δεχτεί με κάθε κόστος. Μία δύναμη που θα πρέπει να μάθει με τον καιρό να διαχειρίζεται για να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Η συμφωνία κλείνει και ο Izuku δίνει εξετάσεις για την εισαγωγή του στην ακαδημία των υπερηρωών όπως είχε σχεδιάσει ενώ ταυτόχρονα προπονείται με τον νέο του μέντορα.



Η υπόθεση λοιπόν ακολουθεί τη γνωστή φόρμουλα της Shounen Jump όπου ο αδύναμος πρωταγωνιστής ακολουθεί μεγάλα όνειρα και προσπαθεί να ακολουθήσει την αξία του. Ο Izuku μπαίνει στην ακαδημία και κάνει νέους φίλους, αντιμετωπίζει απρόσμενους εχθρούς και περνάει από τουρνουά που του προσφέρουν νέες εμπειρίες.

Αυτό που διαχωρίζει τον Horikoshi από τις δουλειές της προηγούμενης γενιάς είναι κυρίως η φρεσκάδα στο σχέδιό της, οι επιρροές από τα δυτικά κόμιξ και η αφήγηση που εισάγει νέα στοιχεία στο γνωστό τρίπτυχο της Jump (οικογένεια, φιλία, κουράγιο). Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να κερδίσει ανατολικό και δυτικό κοινό συνάμα.



Από τις πρώτες κιόλας σελίδες η σειρά καταφέρνει να σε εισάγει στον κόσμο της, έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες και δυνάμεις, άλλες εντυπωσιακές κι άλλες περίεργες και μια πολύ μεγάλη γκάμα χαρακτήρων που προσπαθεί να τις διαχειριστεί, ο καθένας με τις δικές του ικανότητες και το δικό του ταπεραμέντο. Α μη τι άλλο το δυνατό σημείο του manga είναι το συμπαθητικό και διασκεδαστικό του cast, με τον Horikoshi να αναγνωρίζει το πλέον συμφυρμένο κοινό του περιοδικού και αρσενικοί και θηλυκοί χαρακτήρες παίρνουν εξίσου μέρος στη δράση ενώ από αυτή δε λείπουν και οι μεγαλύτεροι ήρωες που λειτουργούν ως μέντορες προς τους μικρότερους.

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Boku No Hero Academia προσπαθεί να αναπτύξει τον κόσμο του ελαφρώς περιορισμένο με τα δεσμά των προκατόχων του με εμφανή στοιχεία περασμένων επιτυχιών είναι μια μείξη παλιού και καινούργιου, μια δόση νοσταλγίας, μια δόση ξενομανίας και αρκετά υποσχόμενων εντυπωσιακών μαχών στο μέλλον. Μια περιπέτεια κομμένη και ραμμένη για τη Jump που προσπαθεί να αποκτήσει τον δικό της χαρακτήρα και η πορεία της από μόνη της όσο και η περιέργεια για το μέλλον της είναι από μόνη της αρκετά ενδιαφέρουσα. Άλλωστε πόσες σειρές που σήμερα ανακαλούμε στη μνήμη μας με νοσταλγία δεν ξεκίνησαν με το στίγμα ότι έμοιαζαν με περασμένα έργα κι έπειτα τράβηξαν τον δικό τους δρόμο.

Ωστόσο παραμένει γεγογός ότι η εξαιρετικά θερμή υποδοχή που δέχτηκε οδήγησε τη σειρά να βρεθεί στον κατάλογο της Viz μαζί με άλλες σειρές της Jump που είναι διαθέσιμες για online ανάγνωση λίγους μήνες μετά το ξεκίνημά της ενώ έχει ανακοινωθεί και print edition για τον ερχόμενο Αύγουστο.



Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει ένα manga με ξενόφερτα στοιχεία; Η δύναμη κρύβεται στην πένα του Horikoshi και το ιδιαίτερο σχέδιό του που ανά διαστήματα παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα σε σκηνές δράσης, χρωματισμό και εφευρετικότητα στις στολές των ηρωών, που υποδηλώνει έναν άνθρωπο που θρέφει αρκετή αγάπη τόσο για τα κόμικς της χώρας του όσο και τη δυτική κουλτούρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ανάμεσα στους αναγνώστες του η περσόνα και το σχέδιο του κύριου κακού που έχει παρουσιαστεί ως τώρα, με αρκετούς να υπερβάλλουν χαρακτηρίζοντάς τον υπερβολικά φρικιαστικό για manga που απευθύνεται για αρκετά νεαρό κοινό. Όπως και να έχει μιλάμε για έναν χαρακτήρα που μέσα στις λίγες σελίδες που έχει παρουσιαστεί φαίνεται να είναι βυθισμένος στην παράνοια ενώ τα λίγα στοιχεία που έχουμε για την ώρα για την αντίπαλη πλευρά, τη σύγκρουσή της με τους καλούς και ολόκληρη τη βιομηχανία των υπερηρωών, τους γάμους για ανώτερους γεννητικά ήρωες αλλά και το στίγμα που ακολουθεί συγκεκριμένους τύπους δυνάμεων μάλλον είναι ένα ελάχιστο κομμάτι του κόσμου που έχουμε ακόμα αρκετό καιρό πριν τον ανακαλύψουμε.




Με άλλα λόγια λοιπόν, αξίζει το Boku no Hero Academia; Σίγουρα αξίζει για όποιον θέλει να διαβάσει μια νέα περιπέτεια και να ανακαλύψει τη νέα υποσχόμενη σειρά της Jump. Χωρίς να είναι άψογο αφηγηματικά και ενώ έχει να βελτιώσει αρκετά πράγματα ακόμα, είναι αδιαμφισβήτητα μια σειρά με αρκετές δυνατότητες και προοπτικές για το μέλλον. Μπορείτε απλώς να αφεθείτε στον κόσμο της και να διασκεδάσετε με χαρακτήρες που θυμίζουν δυνάμεις ηρωών που αγαπήσατε στα παιδικά σας χρόνια.

Personal Verdict
Enjoyment: 8.2
Worth Checking: 7.5
Art: 9

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου