Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015



Στη χώρα μας δε γιορτάζουμε το Halloween όμως λίγο ότι πολλοί παρασύρονται από τους Αμερικανούς φίλους τους στο διαδίκτυο που πνίγονται στον ενθουσιασμό, λίγο ότι σε κάποιους δε τους φτάνει να μασκαρεύονται μόνο μία φορά τον χρόνο στις απόκριες, λίγο ότι κάποιοι θέλουν απλώς να μπουν στο κλίμα έχει μπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις ζωές μας. Με σειρές όπως το "Ayakashi Horror Stories", το "Mononoke", το "xxxHolic" κ.α. να είναι στις πρώτες και σίγουρες ορίστε οι δικές προτάσεις μας για την ημέρα του Halloween...





Hipira-kun
Πρόκειται για την ιστορία ενός σκανδαλιάρικου μικρού βαμπίρ, του Salta, που ζει σε μία πόλη όπου ο ήλιος δεν λάμπει ποτέ.  Αναμφισβήτητα η πιο ανάλαφρη πρόταση αυτής της λίστας, το Hipira-kun πρόκειται για μία παραγωγή του studio Sunrise που συνολικά αποτελείται από 13 πεντάλεπτα επεισόδια και παρά την όμορφη αισθητική της έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ των περισσότερων. Το anime είναι βασισμένο στο ομότιτλο manga του Katsuhiro Otomo, που είναι πιο γνωστός ως δημιουργός της ταινίας Akira, ο οποίος προσέγγισε ένα σύνηθες και σκοτεινό μοτίβο ιστορίας με μια πιο παιχνιδιάρικη άποψη. Μια πρόταση ιδανική για το μικρό διάλειμμα της ημέρας.




Kakurenbo
Το Kakurenbo είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή του Yamato Works φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου με CGI και μια καλή και σύντομη επιλογή. Η σύντομη ιστορία εκτυλίσσεται στα ερείπια μιας πόλης όπου λαμβάνει χώρα ένα παιχνίδι κρυφτοκυνηγητού μόνο για παιδιά ονόματι Otokoyo. Κάθε φορά όμως που μία ομάδα παιδιών συγκεντρώνεται για να παίξει το παιχνίδι τα παιδιά ένα προς ένα εξαφανίζονται. Ο Hikora και η παρέα του μπαίνουν μέσα στην εγκαταλελειμμένη πόλη με σκοπό να βρουν την αδερφή που εξαφανίστηκε σε ένα από τα προηγούμενα παιχνίδια και σύντομα ανακαλύπτουν τη μοίρα που τους περίμενε… Οι χαρακτήρες των παιδιών και τα κίνητρά τους δεν χαίρουν της καλύτερης ανάπτυξης λόγω της μικρής διάρκειας της ταινίας όμως η ατμόσφαιρα της πόλης και οι κανόνες του παιχνιδιού καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να καθοριστούν ενώ η προσθήκη της παραδοσιακής μουσικής συμπληρώνει την παράσταση.  




Yami Shibai
Απόδειξη ότι οι απλές ιδέες λειτουργούν εξίσου καλά με τεράστιες και πολυέξοδες παραγωγές αν είσαι ικανός να πιάσεις την απαραίτητη ατμόσφαιρα, το Yami Shibai είναι μία συλλογή τρομαχτικών ιαπωνικών ιστοριών που ακολουθούν τη γνωστή ιαπωνική φόρμουλα του αβέβαιου τέλους. Μια παραγωγή με μόλις 2 χρόνια στην πλάτη της αλλά με τεχνικές animation που θυμίζουν περισσότερο κάτι από τα παλιά το Yami Shibai, ένα έργο του νεαρού studio ILCA που δείχνει ιδιαίτερη αγάπη προς τις τρομαχτικές ιστορίες, είναι η ιδανική επιλογή και όσους αγαπούσαν να διηγούνται τρομαχτικές ιστορίες μαζί με τους φίλους τους. 





Pet Shop of Horrors
Με μόλις τέσσερα επεισόδια συνολικά το Pet Shop of Horrors διηγείται μυστήρια γεγονότα που σύμφωνα με τα στοιχεία ξεκινούν από ένα pet shop στην Chinatown. Ιδιοκτήτης του εν λόγω pet shop είναι ο ιδιόρρυθμος Count D ο οποίος εμπορεύεται σπάνια και ιδιαίτερα κατοικίδια σε ανθρώπους με κάπως πιο ιδιαίτερα γούστα ή επιθυμίες. Η αγορά γίνεται μέσω συγκεκριμένου συμβολαίου που δεν πρέπει να σπάσει, αν όμως ο πελάτης αγνοήσει τους κανόνες τότε το pet shop και ο ιδιοκτήτης του δεν μπορούν να τεθούν υπεύθυνοι για τις συνέπειες. Τις μυστηριώδεις αυτές υποθέσεις διερευνά ο ντεντέκτιβ  Leon Orcot στην σύντομη αυτή παραγωγή της Madhouse που μεταφέρει στη μικρή οθόνη μόλις τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες από το εικοσιτεσσάρων συνολικών τόμων manga της Akino Matsuri.



Boogiepop Phantom
Βασισμένο σε μία σειρά βιβλίων, το Boogiepop Phantom διηγείται τα γεγονότα γύρω από τις μυστήριες δολοφονίες, εξαφανίσεις και περίεργες δυνάμεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα τοπικό σχολείο και συνδέονται με τον αστικό μύθο του Boogiepop. Η ιστορία συνδέει δώδεκα διαφορετικές ιστορίες που τελικά συνδέονται σαν ένα μεγάλο παζλ. Παραγωγής του 2000 από το studio Madhouse πρόκειται για έναν από τα πιο ατμοσφαιρικά horror anime με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία και ήχο που είναι πιο κοντά σκηνοθετικά με live action σειρές. Αν ψάχνετε κάτι με σασπένς, σκληρές σκηνές και κάπως πιο ώριμα θέματα να περάσετε το βράδυ του Halloween τότε είναι η ιδανική πρόταση για εσάς.




Shiki anime
Όταν ακούμε Halloween σκεφτόμαστε υπερφυσικές φιγούρες, όπως τέρατα, φαντάσματα, μάγισσες και φυσικά βαμπίρ. Το Shiki είναι ένα από τα anime με τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις επάνω στο θέμα των βρικολάκων. Βασισμένο σε μια σειρά βιβλίων και εμπνευσμένο από το διαβόητο περιστατικό της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ αφηγείται την ιστορία ενός χωριού που άρχισε να μαστίζεται από μυστήρια επιδημία. Με ελάχιστα άτομα να αμφισβητούν τη φύση αλλά και την πηγή αυτής της μάστιγας, το Shiki ξεφεύγει από τα όρια μιας απλής ιστορίας βρικολάκων και αφηγείται μια παρανοϊκή ιστορία επιβίωσης όταν τελικά ο φόβος κατακλύζει τους ανθρώπους και τι τελικά διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα τέρατα.




Hakaba Kitaro
To Hakaba Kitaro, γνωστό και ως Gegege no Kitaro, είναι ένας πολυαγαπημένος τίτλος την Ιαπωνία με πολλά anime remakes και πάμπολλες αναφορές και παρωδίες σε άλλα anime. Γραμμένο από τον Miyuki Shigeru που ειδικευόταν στις ιστορίες με yokai πέρα από τα πολλά spin-offs του manga o τίτλος έχει γυριστεί και σε live action ταινίες. Η μόνη σειρά όμως που είναι ολόκληρη διαθέσιμη στα αγγλικά είναι το ανεξάρτητο adaptation του 2011 με τίτλο “Hakaba Kitaro”. Η ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες του Kitaro, ενός παιδιού που γεννήθηκε μέσα σε νεκροταφείο και τελευταίου απογόνου της φυλής των φαντασμάτων που μάχεται για την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και τα yokai. To anime ωστόσο έχει πιο σκοτεινή διάθεση, χρωματίζοντας τον πρωταγωνιστή με περισσότερο κυνισμό και κακές διαθέσεις σε σχέση με την απεικόνισή του στο manga πετυχαίνοντας σαφώς ένα πιο ανατριχιαστικό αποτέλεσμα. Στη σειρά αυτή της Toei Animation ίσως έχουμε και μία από τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο director του OP και του ED είναι πολύ πιο γνωστός από τον σκηνοθέτη της ίδιας της σειράς Kumitoshi Chioka, ο λόγος για τον Nakamura Kenji, σκηνοθέτη του "Mononoke". Οι δύο άνδρες όμως φαίνονται να μοιράζονται παρόμοια αισθητική αφού το animation και το κλίμα της σειράς θα σας θυμίζει κάτι από Mononoke.

_________________________________________________________________

Ποιες θα ήταν οι δικές σας προτάσεις για το Halloween; Πείτε μας τις δικές σας επιλογές από τρομαχτικές και μη ιστορίες που να ταιριάζουν με το κλίμα εκείνης της ημέρας.
Categories: , ,

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου