Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016





Για τους φίλους των childcare και όχι μόνο, μια ιστορία που συνδυάζει τη ζεστή αίσθηση της ιστορίας τους με λαχταριστά πιάτα που θα κάνουν τους λάτρεις τους φαγητού να τους τρέχουν τα σάλια.


Ο τίτλος αυτός του περιοδικού good!Afternoon της Kodansha φέρει την υπογραφή της Amagakure Gido η οποία κατά καιρούς έχει δοκιμάσει την τύχη της σε διάφορα ήδη ιστοριών. Το Amaama to Inazuma είναι μία δουλειά των τελευταίων χρόνων αλλά όχι η μόνη της δημιουργού αφού η ενεργητική mangaka κατάφερε να εκδώσει παράλληλα αρκετούς αν και πολύ μικρότερους σε έκταση τίτλους. Το ίδιο το Amaama to Inazuma εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 ενώ δύο χρόνια αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2015, εκδόθηκε για πρώτη φορά και επίσημη, ψηφιακή αγγλική έκδοση κάτω από τον τίτλο "Sweetness and Lightning". Το ερχόμενο καλοκαίρι μάλιστα θα το δούμε και στη μικρή οθόνη αφού η μεταφορά σου σε anime έχει ήδη ανακοινωθεί.

Στην ιστορία μας ο Kouhei Inuzuka, ένας καθηγητής μαθηματικών, είναι αρχηγός μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Προσπαθώντας να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του και με τις μνήμες ακόμα πολύ νωπές ο κύριος Inuzuka προσπαθεί να μεγαλώσει μόνος του την κόρη του, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί. Όμως, παρότι είναι αρκετά στοργικός σαν πατέρας, είναι ταυτόχρονα και πολύ κακός μάγειρας. Ανήσυχος για τη σωματική και τη ψυχική υγεία της κόρης του συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να βασίζεται διαρκώς στο έτοιμο φαγητό που προσφέρουν τα καταστήματα και ότι στο παιδί του λείπει ένα ζεστό πιάτο φαΐ επί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. 




Πεπεισμένος λοιπόν ότι ένα πιάτο καλό φαγητό θα τόνωνε όxι μόνο τη διάθεση και την υγεία της κόρης του αλλά και τη σχέση μεταξύ τους, αποφασίζει να κάνει κάτι που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ ως τότε, δηλαδή να μάθει να μαγειρεύει μόνος του νέα και πιο περίπλοκα γεύματα. Στην προσπάθειά του αυτή καταλήγει να βασιστεί σε μία μαθήτρια του της οποίας η μητέρα διατηρεί εστιατόριο στην πόλη. Το εστιατόριο παραμένει κλειστό λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων της μητέρας και κατ' αυτόν τον τρόπο ο χώρος είναι διαθέσιμος προς κάθε άλλη χρήση. Η νεαρή αποδέχεται το αίτημα του δασκάλου της κι έτσι ο κύριος Inazuma αρχίζει να παίρνει μαθήματα μαγειρικής με συντροφιά την κόρη του και έτσι η ζωή της μικρής Tsumugi αρχίζει να γίνεται πιο διασκεδαστική.

Με αυτή τη βασική ιστορία ξεκινά λοιπόν να ξετυλίγεται το Amaama to Inazuma. Οι προσπάθειες ενός άνδρα που μεγαλώνει μόνος του το παιδί του είναι σύνηθες φαινόμενο στην κατηγορία των childcare manga και μάλιστα αρκετά προσφιλές. Αν θα έπρεπε κάποιος να εξηγήσει το γιατί, ίσως θα ήταν επειδή ο ρόλος αυτός δεν αποδίδεται πολύ συχνά σε ανδρικούς χαρακτήρες εκτός τους είδους, καθώς ο πατέρας σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων είναι είτε εξαφανισμένος είτε σε ρόλο γλάστρας στο παρασκήνιο ( αν και σίγουρα σας ήρθαν και πολύ χειρότερα παραδείγματα στο μυαλό)

Έχοντας λοιπόν την ξαφνική ευθύνη να μεγαλώσει ολομόναχος ένα παιδί ο Inuzuka ανακαλύπτει ότι του λείπουν βασικές ικανότητες επάνω σε περισσότερα θέματα από ότι περίμενε με τα οποία δεν είχε άμεση ανάμειξη ως τότε και τα θεωρούσε δεδομένα. Με αφορμή αυτό λοιπόν ο πρωταγωνιστής αποφασίζει βήμα προς βήμα να γυρίσει σελίδα στη ζωή του και να εστιάσει με κάθε τρόπο στην ανατροφή του παιδιού του ξεκινώντας από τη μαγειρική και συνεχίζοντας με πολλά άλλα καθημερινά πράγματα που ανακαλύπτει διαρκώς καθώς η μικρή του κόρη μεγαλώνει και μαζί με την ανάπτυξη της αλλά και τις σχέσεις της στο σχολείο δημιουργούνται νέες απαιτήσεις στις οποίες σαν πατέρας θα πρέπει να προσαρμοστεί, να βρει λύσεις αλλά και να αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με την κόρη του καλύπτοντας τις θέσεις και των δύο γονέων.




Η μαγειρική αποτελεί εξ' αρχής αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και κάνει τη θεματολογία της πιο προσιτή σε δύο διαφορετικές ομάδες αναγνωστών αφού δεν περιλαμβάνει μόνο την καθημερινότητα της οικογένειας Inuzuka αλλά και ένα πλήθος από βασικές συνταγές μαγειρικής, προσιτές ακόμη και σε όσους δεν είναι μεγάλοι φίλοι της κουζίνας (αρκεί πάντα να διαθέτουν τα κατάλληλα υλικά). Τα κεφάλαια μάλιστα περιέχουν αναλυτικά τις συνταγές βήμα προς βήμα για όσους τους έχει ανοίξει η όρεξη και θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους με τα μαχαίρια και τις κατσαρόλες ενώ οι συνταγές αυξάνουν τη δυσκολία τους αργά και εντελώς σταδιακά λαμβάνοντας υπόψιν ότι και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είναι αρχάριος σε αυτό το θέμα.

Η ιστορία όμως δεν μένει εκεί. Η μαγειρική θα λέγαμε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην αγάπη για το φαγητό αλλά και στο ταξίδι του κυρίου Inuzuka και της μικρής του κόρης να ξεπεράσουν την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου προσώπου. Η διαδικασία αυτή παραμένει αρκετά προσγειωμένη. Η απουσία της μητέρας παραμένει αισθητή τόσο μέσω των αναμνήσεων όσο και μέσω του φαγητού, το οποίο ήταν άμεσα συνδεδεμένο με εκείνη. Οι μυρωδιές αλλά και τα πιάτα που επιχειρούν να μαγειρέψουν και αγαπούσαν σαν οικογένεια ξυπνάνε μνήμες στη μικρή Tsumugi και τον πατέρα της αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν νέες πολύτιμες αναμνήσεις στη μικρή χωρίς να την αντικαθιστούν αυτόματα το κενό που η μητέρα της άφησε πίσω της. Από την άλλη ο ίδιος ο Inuzuka βρίσκει την ευκαιρία να μάθει καλύτερα την κόρη του, να ξεχωρίσει τις γεύσεις που της αρέσουν, να βρει τρόπους να της μάθει να δοκιμάζει νέα πράγματα αλλά και να διακρίνει προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθώς μεγαλώνει μόνος του ένα κοριτσάκι, από την παρουσία της μικρής στο σχολείο, τα πρώτα πείσματα αλλά και σχόλια που μόνο να πληγώσουν μπορούν.

Σε αυτό το κομμάτι η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση του μικρόκοσμου της μικρής μέσα στο νηπιαγωγείο, με ρεαλιστικές καταστάσεις και συμπεριφορές τόσο από τη μικρή όσο και από τους γύρω της εστιάζοντας μεν στο συναίσθημα αλλά χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα μελοδραματικό. Το αντίθετο μάλιστα, η ιστορία περιέχει αρκετές χιουμοριστικές και γλυκές σκηνές, τόσο μέσα στην κουζίνα με τα καμώματα της μικρής Tsugumi, όσο και έξω από αυτήν με τα προβλήματα των μικρών μεταξύ τους, τις σχέσεις τους στο σχολείο αλλά και το μόνιμο άγχος του πατέρα για τη στιγμή που θα αντικρίσει το πρώτο αγόρι της κόρης του, που ήδη φαίνεται να πολιορκείται από επίδοξους Καζανόβες. Η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πρωταγωνιστών είναι αναμφίβολα το καλύτερο κομμάτι της ιστορίας όμως δεν είναι οι μόνοι που παίρνουν μέρος σε αυτή την ιστορία.



Φίλοι, συμμαθητές και συγγενείς παρουσιάζονται λίγο προς λίγο με νέα πρόσωπα να γεμίζουν ανά διαστήματα τις σελίδες της ιστορίας. Ανάμεσα τους τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η Iida Kotori, μαθήτρια του Inazuma, που αν και κατέχει πολλές θεωρητικές γνώσεις είναι και η ίδια αρκετά αρχάρια στη μαγειρική παρότι είναι αυτή που λειτουργεί ως δασκάλα των πρωταγωνιστών στην κουζίνα. Η Kotori είναι κλειστός και ντροπαλός άνθρωπος και μέσω της μαγειρικής ανακαλύπτει ένα μέρος για εκείνη. Η ίδια παιδί διαλυμένης οικογένειας έχει μία ιδιαίτερη, αν και όχι κακή σχέση με τη μητέρα της, η οποία είναι πλέον γυναίκα καριέρας και λείπει τις περισσότερες ώρες από το σπίτι. Παρότι η ίδια δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει τον χωρισμό των γωνιών της το manga δεν ξεχνάει να εστιάσει στην ίδια και σε θέματα που ακόμα δεν μπορεί να διαχειριστεί. 

Παρόλα αυτά η παρουσία της δεν μένει εκεί. Τα συναισθήματα της νεαρής κοπέλας απέναντι στον καθηγητή της γίνονται όλο και πιο μπερδεμένα. Αυτό το θέμα-ταμπού, αν και μπορεί να φανεί απωθητικό για ορισμένους αναγνώστες, η manga το διαχειρίζεται με αρκετή ευαισθησία και περισσότερο χαριτωμένο παρά ενοχλητικό τρόπο χωρίς μεταφέρει το επίκεντρο της ιστορίας στα ερωτικά θέματα της νεαρής, αν και παίζουν σημαντικό ρόλο για τον ίδιο τον χαρακτήρα της.

Είναι εκπληκτικό πώς μια τόσο συγκεκριμένη θεματολογία έχει τόσα πολλά και διαφορετικά δείγματα μεταξύ τους. Το Amaaama to Inazuma καταφέρνει να προσφέρει μια πιο φρέσκια προσέγγιση συνδυάζοντας αρκετά διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους: Από βασικές γνώσεις μαγειρικές μέχρι τις πιο κοινές έγνοιες των γονιών αλλά και τον αθώο έρωτα μιας νεαρής κοπέλας πράγμα που θέτει τη σειρά σίγουρα πάνω από τη βάση συγκριτικά με αντίστοιχες σειρές του είδους της.




Το manga δε υστερεί επίσης και στον τομέα του σχεδίου. Η mangaka φαίνεται να ήδη κατασταλαγμένη στο δικό της προσωπικό στυλ και δεν διακρίνονται ιδιαίτεροι πειραματισμοί μέσα στην πάροδο του χρόνου. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα χαριτωμένος, όπως θα περίμενε κανείς από μία τέτοια σειρά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εκφράσεις τους. Καθώς η ιστορία κινείται κυρίως από το σπίτι στο σχολείο και στην κουζίνα του εστιατορίου τα εντυπωσιακά σκηνικά προφανώς εκλείπουν ωστόσο η mangaka δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα στο παρασκήνιο για να έχει ο αναγνώστης σωστή αίσθηση του χώρου όποτε και όταν πρέπει.

Συνολικά το Amaama to Inazuma είναι ένα ζεστό και ιδιαίτερα ευχάριστο ανάγνωσμα, ιδανικό για να σας προσφέρει συντροφιά ένα βροχερό πιθανόν απόγευμα όπως και σήμερα και να γεμίσει τη μέρα σας με τη ζωή αυτής της γλυκιάς οικογένειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 32 ολόκληρα κεφάλαια και διατίθεται επισήμως για ανάγνωση μέσω του Crunchyroll για premium χρήστες σε μορφή streaming αλλά και μέσω του Amazon και άλλων γνωστών καταστημάτων σε μορφή ebook για αγορά.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου