Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015




Love Romance; Πολύ μελιστάλαχτο δεν ακούγεται; Μη σας ξεγελά ο τίτλος!




Κοιτάζοντας πίσω ο καθένας μας έχει εκείνο τον τίτλο που κάθεται χρόνια και χρόνια ολόκληρα ανάμεσα στη λίστα με αυτά που θέλουμε να διαβάσουμε ή να δούμε αλλά πάντα κάποιο άλλο παίρνει προτεραιότητα πριν από αυτό…

Ένας από αυτούς τους τίτλους ήταν και για εμένα το Love Roma. Αν θα έπρεπε να ψάξω για κάποιον λόγο, ίσως ήταν ότι προστέθηκε στη λίστα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ίσως γιατί η σύνοψη της ιστορίας δεν παρουσίαζε τόσο ενδιαφέρον, ίσως και γιατί το σχέδιο των εξώφυλλων δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό για να σε προκαλέσει να κοιτάξεις μέσα και αν έπρεπε να ψάξω ένα λόγο να το προτείνω είναι ότι τελικά μετάνιωσα που το ανέβαλλα τόσο καιρό.

Αποτελούμενο από 5 μόλις τόμους, το manga πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Afternoon της Kodansha το 2002 και ολοκληρώθηκε 3 χρόνια αργότερα. Ο τίτλος είναι αρκετά γνωστός σε παλαιότερους φίλους των manga αφού λίγο μετά την ολοκλήρωσή του απέκτησε και αγγλική έκδοση από την Del Rey και όπως είναι αναμενόμενο έχει πλέον εξαντληθεί. Ο τίτλος μάλιστα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του mangaka Toyoda Minoru αλλά ταυτόχρονα και τον πιο γνωστό του τίτλο στο εξωτερικό αφού από τις υπόλοιπες σειρές στον κατάλογό του είναι διαθέσιμη μόνο μία μέσω ανεπίσημης μετάφρασης στα αγγλικά.

Το Love Roma είναι η ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού. Ο Hoshino και η Negishi είναι μαθητές λυκείου και δε γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, όμως όταν ο πρώτος αντικρίζει τη δεύτερη, την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, στην κυριολεξία. Χωρίς δισταγμό και επί παρουσία όλων των συμμαθητών τους ο Hoshino της ζητά να γίνει η κοπέλα του. Όπως ήταν φυσικό η ξαφνική πρόταση τρομάζει τη Negishi και ο δισταγμός της είναι φυσικός και δικαιολογημένος καθώς η ερωτική εξομολόγηση ήρθε από το πουθενά.

Παρόλα αυτά η επιμονή του Hoshino και ο υπερβολικά ειλικρινής του χαρακτήρας πείθουν την κοπέλα να δεχτεί. Έτσι γεννιέται το γλυκανάλατο ζευγάρι της τάξης με την υποστήριξη όλων, δηλαδή όσο γλυκανάλατο μπορεί να είναι καθώς ο Hoshino και η ειλικρίνεια του μπορούν να δημιουργήσουν αλλά να καταστρέψουν ακόμα και τις πιο ρομαντικές στιγμές του ζευγαριού.



Η ειλικρινής αυτή ρομαντική ιστορία των δύο νεαρών, σχεδόν τόσο ειλικρινής όσο ο χαρακτήρας του Hoshino, είναι το γιατρικό για όσους θέλουν και χρειάζονται ένα διάλειμμα από ρομάντζα γεμάτα παρεξηγήσεις, αχρείαστες ανατροπές και μπόλικο δράμα. Η ιστορία μας ξεκινά εκεί που συνήθως άλλες τελειώνουν, όταν οι δύο πρωταγωνιστές τελικά γίνουν ζευγάρι και τις σελίδες τους γεμίζουν τα ευτράπελα της καθημερινότητάς τους καθώς οι αδέξιοι έφηβοι προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες στη σχέση τους.

Ο χαρακτήρας του Hoshino αποτελεί πραγματικό αγκάθι στις μελιστάλαχτες σκηνές που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μία ρομαντική ιστορία και πιθανότατα να κατέστρεφε κάθε ρομαντικό shoujo manga στο διάβα του αν συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους χαρακτήρες του. Εσκεμμένα ή μη το manga αποτελεί μία παρωδία ή μάλλον καλύτερα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μία διακριτική κριτική για ανάλογες σειρές του είδους καθώς παρεξηγήσεις, αμφιβολίες και διάφορες καταστάσεις που απασχολούν το ζευγάρι λύνονται πολύ απλούστερα από όσο θα περίμενε κανείς κρατώντας το δραματικό στοιχείο στο ελάχιστο δυνατό βαθμό που μπορεί να φανταστεί κανείς.



Έχοντας μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση μέσα στην ανέκδοτη διάθεσή του ωστόσο, η ιστορία είναι εντελώς γυμνή από οποιοδήποτε είδους σασπένς και δε συστήνεται για όσους προτιμούν ελαφρώς περισσότερη ένταση στα manga τους. Η σειρά εντούτοις, αν και λειτουργεί με βάση μία πολύ απλή κεντρική ιδέα στην οποία βασίζει 100% την κωμωδία της, μπορεί να γίνει μία από τις σειρές που φωλιάζει σταδιακά στην εκτίμηση του αναγνώσει προσφέροντας αρκετές χαριτωμένες και διασκεδαστικές στιγμές.

Οι χαρακτήρες της σειράς, με πρώτους και καλύτερους τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, δεν χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή εξέλιξη στον χαρακτήρα τους. όμως καθώς η σχέση τους αναπτύσσεται διακρίνονται διάφορα σημεία του χαρακτήρα τους, από τις πιο μικρές παραξενιές τους ως τα μεγάλα ελαττώματά τους αλλά και όλα τα θετικά και τα αρνητικά που κάνουν τον έναν να μάθει από τον άλλον και αυτή την περίεργη σχέση να λειτουργεί με μία παράξενη χημεία. Τους δυο τους πλαισιώνουν διάφοροι εκκεντρικοί και μη χαρακτήρες, συμμαθητές, φίλοι και οικογένεια συμπληρώνοντας τον μικρόκοσμό τους και συμβάλλοντας στην εξέλιξη της σχέσης του. Οι δύο καλύτεροι φίλοι του ζευγαριού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας παίζοντας πολλές φορές τον ρόλο του παρατηρητή και του σύμβουλου και άλλες φορές κλέβοντας οι ίδιοι την παράσταση.



Το σχέδιο όπως αναφέρθηκε δεν ανήκει στην εντυπωσιακή κατηγορία, με πολλά προβλήματα στην ανατομία να είναι διακριτά σε αρκετά σημεία του manga. Αν και τα περιθώρια βελτίωσης είναι προφανή, το σχέδιο δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τη ανάγνωση αφού η απλότητα της ιστορίας δεν έχει πολλές απαιτήσεις από σχεδιαστική άποψη, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η ποιότητα του σχεδίου σχεδόν συμπληρώνει τη συνολική εικόνα του έργου.

Το Love Roma αποτελεί μία ανάλαφρη και αρκετά διασκεδαστική πρόταση, εύκολη στην ανάγνωση καθώς οι σελίδες του δε γεμίζουν από άπειρους διαλόγους, για όσους θέλουν μία εναλλακτική ρομαντική ιστορία. Δεν πρόκειται φυσικά για την καλύτερη ρομαντική, ούτε την καλύτερη κωμική ιστορία που μπορεί να επιλέξει κανείς, όμως είναι αρκετά φιλική προς τον αναγνώστη. Είναι από τις ιστορίες αυτές που τελειώνοντάς τες νιώθεις ότι έχεις αυτή τη ζεστή αίσθηση γνώρισες τους χαρακτήρες και χαμογέλασες με τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια της σχέσης τους οπότε δε θα έλεγες όχι για ακόμη ένα κεφάλαιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου